Десни: "Южен поток" не е в интерес на България

Вторник, 16 Юли 2013 15:57 Публикувана в У нас Прочетена 965 пъти
Подписването на договора за "Южен поток". Подписването на договора за "Южен поток".

Тръбата на газопровода "Южен поток" се планира да излезе на българска територия от Черно море в местността Паша дере - един от трите все още незалети с бетон български плажове (другите два са Силистар и Дуранкулак), пише във Фейсбук политологът Огнян Минчев. Докато десетки хиляди български граждани протестират срещу марионетния режим на Станишев - Доган, кабинетът Орешарски бърза да направи необратими нови предателства на българския национален интерес.

 

Той обяснява, че в своята българска част проектът "Южен поток" съдържа поредица от изключително проблемни клаузи - транзитната такса на българска територия (планирана от кабинета на ГЕРБ до 2 1/2 пъти по-ниска от стандартната за Европа), цената - лихвата на кредита, чрез който Газпром ще поеме финансирането на българския дял от проекта и т.н.

 

Защо мълчат българските еколози, включително Зелената партия, за планирания изход на тръбата на българска територия на Паша дере?, пита Минчев. Нима няма други места където тръбите могат да минат и да се изгради инфраструктурата на газопровода - компресорни станции и т.н.? Против шистовия газ протестираме - против съсипването на Паша дере - не. Интересно защо?

 

Във Варна днес се провежда обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с изграждането на газопровода "Южен поток". То бе съпроводена от протест пред сградата на общината. "По отношение на шума, очакван от компресорна станция "Варна" основните компресори ще отговарят на всички европейски изисквания за шумовъздействие на околната среда, тъй като те се полагат в звукоизолирани хангари," обясни изпълнителният директор на "Газтек БГ" Валентин Станчев.

 

На обсъждането присъства и лидерът на ДСБ Радан Кънев.Тази сутрин той призова новия варненски кмет Иван Портних да промени курса на партията си и да „покаже дали е десен". В ефира на Дарик Кънев обясни, че от позицията на Иван Портних по отношение на проекта „Южен поток" и съдбата на Паша дере зависи подкрепата на ДСБ за новоизбрания варненски кмет.


„Той получи гласовете на хората с десни убеждения, които категорично не искаха да имат независим кмет, подкрепен от БСП, тоест този водевил, който достатъчно жизнен опит имаме да ни научи, че не трябва да се повтаря и да си избираме втори Кирил Йорданов. Но след като получи гласовете на достатъчно десни избиратели, Иван Портних трябва да покаже, че знае какви са техните убеждения и интереси. В случая това означава да се противопостави на преминаването на „Южен поток" край Варна – тежко решение, което обаче дясната идентичност налага. Нашите поздравления за избора на Иван Портних ще дойдат след като видим тази позиция", каза Радан Кънев.


„Появяват се все повече данни за безсмислието на проекта „Южен поток". Той е икономически безпредметен за България, а преминаването на тръбата през „Паша дере" е чисто безумие", заяви още Кънев. Той обясни, че няма раздвижване по въпроса от времето на предизборната кампания, когато от ДСБ се обявиха против проекта. Председателят на партията призова ГЕРБ да променят позицията си в подкрепа на „Южен поток", тъй като той обслужва изцяло руски интереси и няма досег с българските.

 

Руската преса изрази притесненията на Москва за проекта. Протестите в България пряко засягат Русия, тъй като заради политическата нестабилност София все не може да започне изграждането на своята отсечка от газопровода "Южен поток". А докато не започне строежът на тръбата в България, е невъзможно да започне прокарването на "Южен поток" и по дъното на Черно море, пише в. "Московский комсомолец".

 

"Всичко това забавя въвеждането в експлоатация на цялата обходна тръба", твърди руският всекидневник, цитиран от БТА. Заради протестите също така не се постига и "целта, заради която бе замислен ("Южен поток") - да се заобиколят несигурните транзитни държави".

 

"Веднага щом получи тръбата на своя територия, България лесно може да избере хлъзгавия път на Украйна, стане ли дума да бъде шантажиран "Газпром" с възможностите за транзит. Естествено може да се опитаме да избегнем това, като подпишем различни споразумения. Нали обаче споразуменията са за това - да бъдат нарушавани, не е ли тъй?" - пояснява изданието.

 

"Ще успеят ли шефовете на "Газпром" да възпрепятстват опитите за спекулации с тръбата от страна на основните транзитьори на газа от "Южен поток"? Да се надяваме, че ще успеят. Не е изключен обаче и обратният вариант, при който рискуваме "украинизация" на Балканите с всички произтичащи оттук последици", предупреждава "Московский комсомолец".

 

Като цяло обаче медиите в Русия не отразяват случващото се в България. Информация може да бъде предимно намерена на страниците на информационните агенции, които имат свои кореспонденти в страната. Средно един път на две седмици те описват акциите на протеста, като се позовават на официалните данни на МВР за броя на участниците в него.

 

Пратеникът на "Коммерсант" в София Николай Марченко акцентира в края на юни в пряко включване по радиото върху мирния характер на протеста. Той казва, че случаи на насилие няма и единствените уплашени от шествията по улиците са управляващите и политиците. За туристите също няма никаква опасност, всичко преминава изключително позитивно, допълва руският журналист.

Последно променена в Вторник, 16 Юли 2013 16:10
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате