Шефът на комисията за конфликт на интереси: Плевнелиев - сигналът е прекратен

Сряда, 17 Юли 2013 12:29 Публикувана в У нас Прочетена 920 пъти
Филип Златанов си водел записки кой и какво му е поръчал да направи. Филип Златанов си водел записки кой и какво му е поръчал да направи.

У председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е намерен бележник, в който е записвал спускани му директиви. В една от тях е посочено името на президента.


Вчера следобед Златанов бе привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщи на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Златанов е забавял или не е отразявал движението на преписки и масово не е уведомявал прокуратурата за тях. Зам.-главният прокурор уточни, че са иззети комютърно-информационна техника, компютърът на обвиняемия и един „много интересен" бележник. От него става ясно, че Златанов е получавал директиви за хода на определени преписки.

 

„Тези директиви той записва в своя бележник, който сме иззели, и ще ви представим. Той беше намерен в бюрото му. Златанов изпълнява дадената му директива - удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки", обясни Сарафов.

 

В някои от бележките се споменава името на президента, например: "Плевнелиев - "недопустимо е да стане известно". В други пише:
• „В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова (Димана Ранкова беше в комисита за финансов надзор, но стана съветник на държавния глава -б.р.) без президента в заглавието - "Решение за прекратяване на Плевнелиев";
• „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"
• Вече се прави проверка на кабинета (служебния);
• „Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова – нормално поведение";
• "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ".
• "Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговоря дружествата";
• "Н. Зеленогорски - да се удари - става приоритет";
• "Семерджиев е ударен";
• "Е. Димитров – не се бърза за цигарите"
• „Кметът на Кръстева – да има конфликт";
• "Не е среща с Фидосова"
• "Да се изкарат хората на улицата - 19.02."

 

Една от бележките пък гласи - "Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)". Най-вероятно става дума за бившия депутат Емил Димитров, за когото през април комисията обяви, че е бил в конфликт на интереси като вносител на промени в три закона - за лова и опазването на дивеча, за здравето и за тютюна и тютюневите изделия.

 

Изданията „Капитал" и „Дневник" пък са описани като вражески - „Ако има обаждане – на секундата да се звъни";

 

Сарафов добави, че дневникът е много голям, но част от него ще бъде запазен в тайна. Днес може би вече е внесено в съда предложение за отстраняването на Златанов от длъжност, каза още той.

 

Миналата седмица прокуратурата образува досъдебно производство за длъжностни престъпления в Комисията за конфликт на интереси, но първоначално то се водеше срещу неизвестен извършител, който "е облагодетелствал себе си или други лица". Тогава бяха претърсени помещения на комисията и двата апартамента на Филип Златанов - в София и Перник./СД

Последно променена в Сряда, 17 Юли 2013 15:29
Влезте, за да коментирате