Плевнелиев разпространи позиция по повод скандала с Филип Златанов

Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да бъде публично оповестена
Сряда, 17 Юли 2013 15:49 Публикувана в У нас Прочетена 941 пъти

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи позиция по повод данните, изнесени на пресконференцията на прокуратурата по повод скандала с председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

У Златанов бе намерен бележник, в който е записвал спускани му директиви. В една от тях е посочено името на президента. Във вторник следобед Златанов бе привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщи на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

В позицията на президента се посочва, че със свое официално писмо от 19. 09. 2012 г. във връзка с постъпил сигнал, председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е поискал от Плевнелиев да представи на комисията доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал, преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

В отговор на комисията с писмо президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества. Плевнелиев е предоставил всички поискани му от Комисията документи, независимо че те са публични и достъпни на интернет страницата на Търговския регистър.

До този момент президентът не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Всеки гражданин може сам да се убеди, че той няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката.

Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.

Влезте, за да коментирате