34-ти ден: Денонощна окупация

Четвъртък, 18 Юли 2013 07:18 Публикувана в У нас Прочетена 1060 пъти

За 34-ти пореден ден в столицата недоволни граждани се събраха на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Те отново скандираха "Мафия", "Оставка" и "Червени боклуци". Плакатите днес сгласяха: "Ела при нас на жълтите павета", "Протестът хората сбира, стават народ", "От вас няма нужда, няма да ни липсвате", "Правителство на мафията – дързост и гнусота".

Имаше и чисто бял плакат, защото "щом протестиращите все още протестират, думите са излишни". На загражденията пред Министерски съвет бе окачен плакат, на който пише: "Не допускайте България да бъде предадена на Русия", а до него бе поставен половин хляб с надпис "социални" и картонени чашки.

 

Протестиращите призоваха от четвъртък парламентът да бъде блокиран с жива верига, която да продължи до падането на правителството. Множеството започна да се събира към 18,30 ч. на площад "Независимост" пред сградата на Министерски съвет, а към 20 ч се насочи към парламента, където остана около половин час. Според данните на МВР по това време на площад "Независимост" е имало около 2500 души, но любителските кадри от него показаха многократно повече на шествието, което го последва. След това шествието блокира кръстовищата при ректората на СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост. Обстановката на протеста по традиция бе спокойна, полиция охраняваше сградите на Министерския съвет, Президентството и Народното събрание, а сред протестиращите имаше служители от антиконфликт екипите на СДВР. Протести тази вечер имаше и в други градове – Варна, Пловдив, Сливен, но най-многоброен бе в Пловдив. Пловдивчани се заканиха да пътуват до София за готвената блокада на парламента.

 

Контрапротестът, подкрепен от Мишо Шамара и Йордан Караджов

Малко по-рано пред НДК за 22-ри пореден ден се събраха и поддръжници на правителството на Орешарски. Те обявиха, че вече са събрани повече от 190 хил. подписа в подкрепа на кабинета от цялата страна, а според организаторите само в София близо 9000 души са поискали оставката на президента Росен Плевнелиев. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на полицая, който почина след дълго дежурство по време на антиправителствените протести. Жена пък обяви, че, "ако семейството на г-н Сугарев не спрат стачките, започвам гладна стачка в подкрепа на господин премиера". Привърженици на кабинета защитиха избора на Емил Иванов за управител на София-област с мотива, че всеки има минало и предишни работни места.

 

Рапърът Мишо Шамара заяви, че от кабинета не може да се очакват чудеса, защото е на власт от скоро. Според него "Бойко, Цветанов и Флоров, и цялата клика там трябва да влязат в затвора (...) Вкарваш Бойко в затвора и хората ще повярват, че всеки трябва да внимава". Граждански сдружения на участници във февруарските протести пък започнаха паралелна подписка в подкрепа на правителството с искане за кръгла маса за нов обществен договор между гражданите и властта. Тя бе подкрепена от писателя Лозан Такев и музиканта Йордан Караджов.

 

И в Силистра не приемат новия областен

Сутринта митинг в подкрепа на правителството и на новия областен управител на Силистра събра около 300 души пред областната администрация на града. Новият областен управител Насуф Насуф се появи в 9,00 ч и влезе в сградата на администрацията под бурните аплодисменти на подкрепящите го.

Последно променена в Четвъртък, 18 Юли 2013 07:36
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате