35-и ден на протеста: арестуваха провокатори (обновена)

Четвъртък, 18 Юли 2013 10:08 Публикувана в У нас Прочетена 1111 пъти
35-и ден на протеста: арестуваха провокатори (обновена) Снимка: Дневник.

След като не успяха да попречат на депутатите да влязат в парламента с организираната тази сутрин жива верига, протестиращи блокиряха няколко кръстовища.

 

На бул. Дондуков и ул. Раковски няколко души седнаха на паважа и един по един бяха отведени от полицията малко след 10.00 часа.

 

Блокирано бе и кръстовището на Цар Освободител и Васил Левски. Там протестиращите бяха повече и влязоха в разправа с полицията, след като младеж отказа да представи личен документ. Някои го определиха като провокатор. Те го видели да разговаря преди това с полицаи. Други го защитиха, като казаха, че е бързал и затова не се е подчинил на полицейско разпореждане.

 

Малко по-късно с полицейски бус бяха отведени и четирима провокатори, сред които небезизвестният Петното, след като протестиращи ги посочиха на полицаите. Те се оплакаха, че провокаторите са им завзели палатките от лагера пред парламента. Напрежението нарасна, когато се появи екип на Тв 7. Хората заявиха, че не желаят да разговарят и да бъдат снимани от него.

 

Днес е 35-ият ден от протестите. Демонстрантите се уговориха от днес да започнат денонощна блокада на парламента. Депутатите апочнаха работа, като отложиха предвидената за днес първа точка на пленарното заседание - гласуване на нова кандидатура за  председател на ДАНС по предложение на премиера Пламен Орешарски, след като назначеният депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски предизвика всекидневни протести в столицата и в страната. Днес в София има и много представители на други градове. Хиляди хора изпълват улиците около парламента. Блокиран е и достъпът до Алея Яворов по Цариградско шосе.

 

14 души са задържани от полицията по време на блокадата на парламента тази сутрин, информираха от пресцентъра на МВР. От тях 13 са отведени в Пето РПУ, един - в Първо РПУ (информацията е към 12:00 часа).Част от тях са задържани за установяване на самоличността им, а няколко  - за неизпълнение на полицейско разпореждане, уточниха от вътрешното ведомство. Сред задържаните са и Бисер Миланов (с прякор Петното) от Национално движение "Свобода" и още трима от неговата група.

Последно променена в Четвъртък, 18 Юли 2013 13:35
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате