Фандъкова: Няма да забраня протестите

Четвъртък, 18 Юли 2013 14:23 Публикувана в У нас Прочетена 781 пъти

Няма да забраня мирните протести на граждани. Ако го направя, значи да призова полицията да разпръсне тези протести. Това заяви в началото на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС) кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общинскитя съветник от БСП Милка Христова каза, че с протестите срещу правителството се нарушава спокойствието на гражданите.

Разбирам загрижеността на съветниците от групата на БСП за това, което се случва повече от месец в града. Доколкото разбирам, всъщност вие, позовавайки се на закона, призовавате да забраня тези мирни протести, организирани спонтанно в социалните мрежи, обърна се към Милка Христова столичният кмет. Няма да забраня мирните протести на граждани, както и не забранявам протестите срещу общината и срещу мен включително, добави Фандъкова.

Тя подчерта, че дори и в момента пред сградата на общината се провежда протест, въпреки че той според разрешението на общината трябваше да се състои следобед. На този протест присъства бивш общински съветник от групата на БСП, който е част от организацията на протеста, съобщи Фандъкова. Става въпрос за Борис Цветков, който сега е депутат. Не приемам тези, които нарушават реда да критикуват, заяви кметът.

Фандъкова благодари на СДВР и МВР за координацията и за добрата им работа. Тя посочи, че е разговаряла с директора на СДРВ и тяхното общо мнение е, че не трябва да се допуска малка група хора да затварят възлови кръстовища и булеварди в града. Ние обаче сме длъжни да дадем възможност на гражданите да изразяват свободно своята воля, заяви кметът.

Малко след началото на сесията гражданите, които протестираха срещу нарушаването на реда, влязоха в остър спор с протестиращите около парламента. Някои от тях заявиха, че искат спокойно да ходят на работа и спокойно да се прибират вкъщи, а също, че протестите са платени. Младежи отговориха, че са си взели отпуск, за да протестират, и не виждат от какво са недоволни - нали си вземат спокойно пенсиите. До сблъсъци не се стигна./СД

Последно променена в Четвъртък, 18 Юли 2013 14:45
Влезте, за да коментирате