Ню Йорк Поуст : Брюксел се събуди след атентата в Бургас

Четвъртък, 18 Юли 2013 14:37 Публикувана в У нас Прочетена 977 пъти
снимка: REUTERS снимка: REUTERS

Следващата седмица европейските лидери ще се срещнат за пореден път, за да обсъдят включването военното крило на шиитска група Хизбула в списъка на терористичните организации. Според вестник Ню Йорк поуст решението на въпроса отново е станало актуално около отбелязването на първата годишнина от бомбения атентат в Бургас.

Вестникът подчертава, че късогледството на европейските законодатели е било частично коригирано от атентата в България. Изданието отбелязва, че Хизбула е трябвало да се задейства на европейска земя, за да се раздвижат законодателите в Брюксел. Вестникът напомня за взривения преди 19 години от терористите Еврейски център в Буенос Айрес, където загинаха 85 човека, а над 150 бяха ранени.

 

Материалът подчертава, че отлагането на решението за включване на групировката в черните списъци само засилва влиянието й, което и без това нараства всеки изминал ден. Ню Йорк поуст обръща внимание и на факта, че голяма част от шиитското движение се контролира от свои високопоставени членове, които пребивават в Ню Йорк.

 

Вестникът отбелязва, че една от основните задачи на европейските лидери е  да проследят всички доказателства от Бургас, Буенос Айрес, Ню Йорк и всички останали места, белязани от  Хизбулла. Престижното издание напомня, че е крайно време Брюксел да се съвземе от летаргията си и да започне да възприема Хизбула като терористична група, каквато тя наистина е. 

 

Запитана дали смята, че има съмнение за участието на "Хизбула" в атентата в Бургас преди една година, посланикът на САЩ Марси Рийс заяви: "Мисля, че имаше изявление на министъра на вътрешните работи вчера или онзи ден. Той коментира доказателствата. Правителството посочи кой е отговорен за атентата, като настоящото правителство подкрепи тези заключения, така че мисля, че това е достатъчно ясно." Рийс допълни, че ще е "полезно ЕС да предприеме конкретни мерки, за да ограничи дейностите на "Хизбула", тъй като ние в САЩ смятаме "Хизбула" за терористична организация".

 

От 17 ч днес американският посланик ще присъства на откриването на мемориал в памет на загиналите на летище Бругас с тържествена възпоменателна церемония. На нея ще бъдат и близките на загиналите, както и генералният директор на израелския Червен Давидов щит (еквивалентът на Червения кръст - бел. ред.), директорът на болница "Ихилов", израелският посланик, дипломати, български политици, министри, представители на "Хабад" (организация на най-многобройната ортодоксална юдейска общност в света - бел. ред.), на еврейската общност в България и на израелския бизнес./СД

Последно променена в Четвъртък, 18 Юли 2013 14:49
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате