35-и ден ДАНСwithme: За чиста и свята република

Четвъртък, 18 Юли 2013 23:54 Публикувана в У нас Прочетена 932 пъти

Вечерното шествие бе едно от най-многобройните след началото на протеста преди повече от месец. Мотото на протеста бе "За чиста и свята република" в деня на рождението на Васил Левски

 

Стъпалата на ларгото се използваха за сцена, на която телевизия „СКАТ” организира концерт по повод 176 години от рождението на Васил Левски. Певци и музиканти в народни носии изпълняваха български народни танци и пееха народни песни.

Протестиращите продължиха да скандират „Оставка” и „Червени боклуци”, свиреха със свирки, развяваха български знамена и знамето на ЕС. Сред издигнатите плакати имаше такива с надписи „Южен поток – тръба за подхранване на българската мафия”, „Заради един Болен, цял народ недоволен”, „За чиста и свята република. Левски”. Към 20.00 часа протестното шествие тръгна към Народното събрание, предвождано от група протестиращи с барабани и тъпани, на които имаше залепен лозунг „За чиста и свята република”. Сред тях вървяха униформени полицаи "антиконфликт". Пред парламента недоволните граждани скандираха „оставка” и „мафия”. Сред издигнатите плакати имаше такива с надписи: „София протестна столица на културата 2013”, „Страхуваме ли ви”. Пред паметника „Цар Освободител” протестиращите имаше бяло пиано, на което свиреха.

Движението по булеварда беше блокирано. Голяма част от участниците в протеста носеха портретите на Васил Левски. Шествието се раздели на две, след като подмина сградата на парламента - една част продължи към паметника на Васил Левски, а другата – към Орлов мост.


Когато протестиращите стигнаха до паметника на Васил Левски, те поднесоха цветя и изпяха българския химн и почетоха Апостола с минута мълчание. След като се поклониха пред паметника на Левски, те се насочиха по бул. „Янко Сакъзов”, към гара „Подуяне”. Два трамвая бяха спрени от протестиращите. Живеещите в сградите по булеварда поздравяваха участниците. От един от прозорците на жилищните сгради се развя знаме на политическа партия Атака, което бе освиркано.

След това протестното шествие стигна до Орлов мост. Там движението беше спряно във всички посоки. В района имаше засилено полицейско присъствие, имаше и голяма група от велосипедисти и много семейства с деца.

По-голямата част от протестиращите се върнаха обратно в посока Народното събрание. Те скандираха „Оставка”, носеха лозунги „Оставка” и „Защо правите кадрови промени, като утре няма да ви има”. 

От СДВР съобщиха, че няма задържани по време на вечерното шествието. 

Контрапротестът за Орешарски

Пред НДК отново се събра и групата от поддръжници на правителството на Орешарски. Запитан в Бургас дали ще си подаде оставката заради продължаващите 35-и ден протести, той отговори: "А какво да обясня на тези 200 хиляди души, които ме подкрепят?!". От протеста в негова защита съобщиха, че вече са събрали толкова подписи./СД

Последно променена в Петък, 19 Юли 2013 09:34
Влезте, за да коментирате