Писанчев е новият шеф на ДАНС

Петък, 19 Юли 2013 10:44 Публикувана в У нас Прочетена 1481 пъти

35 дни след фалстарта с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тази сутрин парламентът гласува за Владимир Писанчев. От общо гласували 115 народни представители „за” бяха 104, „против” – 1 и „въздържали се” – 14. Писанчев положи клетва като председател на ДАНС.

Премиерът Пламен Орешарски лично представи пред депутатите кандидатурата му. Г-н Писанчев от първите години на своя стаж е работил в системата на МВР. Изборът ми е мотивиран от високата обществена чувствителност към тази длъжност. Предлагам настоящия изпълняващ длъжността за титуляр. Силно се надявам да се справи с огромните отговорности на тази позиция. За мен най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и подобряване на събираемостта на приходите. Ще наблюдавам лично дейността на председателя на ДАНС, както и на приходните агенции, и ще искам да се отчита не само пред мен, а и пред специализираните парламентарни комисии, каза премиерът Пламен Орешарски.

 

Писанчев изтъкна своите приоритети в работата си: Важно е да се обърне внимание на координацията на службите в страната – и в тази връзка голяма роля ще има Съветът по национална сигурност към Министерски съвет. Икономическата криза е основната заплаха пред нацията. Обедняването води до престъпност. След атентата на летище Сарафово България е друга; ще се анализира внимателно, ще се създадат адекватни мерки. По отношение на трансграничната организирана престъпност е необходимо засилване на връзките между страните в региона, заяви той.

 

Писанчев смята да отдели ообено внимание на медийната политика; 99 % от работата на агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика; ще се създаде звено, което ще контактува с медиите. Един от основните принципи на агенцията е политическа необвързаност. ДАНС не служи на интересите на партия, а на интересите на хората. Особено важно е работата на агенцията да бъде насочена към данъчните престъпления, контрабандата, корупцията, организираната престъпност", обясни Писанчев.

Основна задача на агенцията в момента е преминаването на бившата ГДБОП към ДАНС. Създадена е организация за преминаване на служителите към ДАНС. С наличния ресурс ще можем да приключим този процес до края на 2013 година. ДАНС поддържа активно международно сътрудничество. В този формат особено се обръща внимание на международния тероризъм, каза още Писанчев.


Кандидатурата на Писанчев бе подкрепена и от Димитър Дъбов от Коалиция за България и Лютви Местан от ДПС.

 

Глупак е този, който се спъва два пъти в един и същи камък, заяви депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев, който по този начин илюстрира отказа си да подкрепи кандидатурата, предложена от Орешарски.

 

Според разпространената му биография Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в София. Магистър е от СУ „Св. Климент Охридски”. Започва работа в дирекция „Оперативно издирване” на МВР през 1992 г., а година по-късно е назначен в НС „Сигурност” – МВР, където преминава през всички нива на служебната йерархия. Започнал работа в ДАНС, той напуска по собствено желание през октомври 2008 г., когато е директор на дирекция. През 2009 г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012 г. е определен за заместник-председател на агенцията. За отлично изпълнение на професионалните си задължения Владимир Писанчев е награждаван многократно.

 

 

Последно променена в Петък, 19 Юли 2013 11:12
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате