Скандално писмо нагнети напрежението в конкурса за шеф на БНТ

Петък, 19 Юли 2013 17:27 Публикувана в У нас Прочетена 2175 пъти

Напрежението около избора на нов генерален директор на БНТ все повече се нагнетява в навечерието на Деня „Х" за държавната телевизия. Особено силно е съперничеството между досегашната директорка Вяра Анкова и бившия вече шеф на БНР Валерий Тодоров. В редакционната поща на някои медии преди ден се получи писмо със заглавие: В подобно унизително положение БНТ не е била поставяна никога.

Проверка на Свободен народ он лайн показва, че писмото е компилация от различни факти, в които има голяма доза истина, но те са примесени с неточна информация. В него сред подписалите го фигурира дирекция „Маркетинг и продажби", каквато вече отдавна няма. Синдикалист от БНТ отрече също да се събират подписи от служители в подкрепа на сегашната генерална директорка. В писмото се твърди, че има такава подписка, „реализирана в атмосфера на страх, подчинение и зависимости. В подобно унизително положение БНТ не е била поставяна никога. Представете си неудобната ситуация за всички, които трябва да откажат или дадат съответната подкрепа".

 

Анонимните служители съобщават също, че „извън обществената телевизия е в ход друга „инициатива". Нейната цел е да внуши силна обществена подкрепа за втория мандат на Вяра Анкова. В отдел „Секретариат" на телевизията е изготвен списък от обществени организации, гилдии и творци, които трябва да подкрепят Анкова за втори мандат. Срещу всеки от тях стои съответния „отговорник" от БНТ. В момента определени служители на телевизията обикалят „планираните" за подкрепа структури и събират необходимите подписи и препоръки". Много изявени български творци позвъниха в БНТ разтревожени от агресивния начин по който се търси подобна „обществена" подкрепа. Такива „инициативи" поставят под съмнение необходимостта от подобна подкрепа, независимо за кого от кандидатите за Генерален директор на БНТ е дадена тя".

 

Служителите „настойчиво поставят следните въпроси, свързани с управлението на Вяра Анкова, обобщени в няколко посоки, които ясно разкриват порочността и тоталния провал на досегашното управление:

 

Провалена структурна реформа и неработещ „продуцентски принцип" – създаване на дублиращи структури с дублиращи функции (главен, делегиран и изпълнителен продуцент). Това е предпоставка за липсата на конкретна отговорност. Продуцентският принцип е принцип само на думи, далеч от истинската същност на продуцентската дейност. След закриването на редколегиите в продуцентските направления липсват всякакви обсъждания и дискусии по отношение на програмата, програмирането и предаванията. Продуценстките съвети се провеждат само в присъствието на делегираните продуценти. Изпълнителните продуценти и малкото останали редактори само изпълняват това, което предварително е решено. Наложен е командно-административен метод, липса на всякакъв диалог. Вътрешнонормативната уредба е несъстоятелна, а административната стурктура е усложнена – оперативен директор, административен директор и отдел „Секретариат". Последният се е превърнал във втори властови център на БНТ.

 

Провал на така наречените „атестационни карти", чрез които всеки месец се оценяват служителите в БНТ – липса на ясни и обективни критерии, наличие на субективизъм, липса на ефективен контрол при атестирането, формализъм при оценяването.

 

Разпределение на бюджетните средства – бюджетната комисия се е превърнала в средновековен феодален владетел. Бюджетите се разпределят „на тъмно", по неясни критерии /основно от главния и делегираните продуценти/ и с трайни във времето привилегии за определени продукции. Продуцентският правилник е приет „на тъмно" без всякакви обсъждания, изпълнен е с противоречия, неясноти и дублиращи се отговорности.

 

Пълен провал в програмната политика и стратегия – неясна и непостоянна програмна схема, понижен зрителски интерес, изключително слаби и негледаеми нови предавания („Срещу новините", „Падащи звезди" „Кастинг"), ликвидиране на цели жанрове за сметка на други, ликвидиране на вътрешната продукция и реализация на прекалено скъпи външни продукции – нетипично и в разрез с обществения характер на БНТ. От външните продуценти след това се иска подкрепа за втори мандат! Тази „процедура" тече и в момента!!!

 

Програмната схема на БНТ – „говорилня" (повечето предавания на БНТ са от типа „маса, столове, водещ и гости"). Дублиране на предавания с еднаква тематика и насоченост, толериране на определени продукции за сметка на други. В момента БНТ се е превърнала в лош вариант на комерсиална медия. Програмната концепция на Вяра Анкова дори бе озаглавена „БНТ – повече от телевизия", две години след bTV – чисто плагиатство.

 

Двоен стандарт – определени служители, приближени на ръководството, получават хонорари чрез заобикаляне на вътрешните правила. С постоянни привилегии са хората от Дирекция „Информация". След стуктурната реформа и съкращенията, посладваха нови назначения без конкурс и с високи заплати (репортери, водещи, основно в БНТ 2 и в Дирекция „Информация").

 

„Креативният борд" работи само два месеца през 2010 година. БНТ няма управленска и програмна стратегия. Управителният съвет заседава постоянно и превишава правомощията си чрез нетипични управленски вмешателства, вместо да упражнява надзорни и контролни функции. Вече три години БНТ работи по инерция, управленският хаос е постоянна величина, всички решения се вземат в последния момент.

 

„Финансирането" на БНТ 2 – много средства, а като резултат – негледаема продукция, телевизионна самодейност, липса на критерии, субективизъм и еднолични решения на директора на канала Екатерина Генова при стартирането на предавания. В момента БНТ 2 е нищо повече от един самодеен телевизионен канал без рейтинг и зрителски интерес.

 

Производствени и технологични проблеми – недоумение буди въвеждането на излъчващата системата „Harris", която е предназначена основно за готови и записани предавания. Много несъответствия има и в видео монтажната програмата „Avid". През годините в БНТ се влагат изключително малко средства за технологично обновление и иновации.

 

От няколко години БНТ излиза в лятна схема още в началото на юни (всъщност през цялото трето тримесечие). Тогава не се произвежда, а се излъчват повторения. По традиция това трябва да стане в края на месец юли и основно през месец август. Преминаването към лятната схема е „поетапно". „Привилегированите" предавания излизат в лятна схема през август. За сметка на това се правят кампанийни и скъпо струващи инициативи като „Лятно кино с БНТ1".

 

По време на своя първи мандат Вяра Анкова налага безцеремонно някои еднолични решения: Конкретен пример е Евровизия 2013. Изборът на изпълнител и песен беше обявен предварително. Впоследствие бе създадена комисия, която утвърди вече взетото решение от Вяра Анкова. По същия начин е разпоредена и реализацията на сериала „Недадените". „Решението" на Анкова е взето след настойчиво позвъняване от началника на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Преди него в документите на „Филмопроизводство" е трябвало да бъдат реализирани три други поредици. Необходимо е да бъде изяснено вярна ли е информацията, че на задграничните командировки на Анкова, свързани със закупуването на филмова продукция, пътува и нейният съпруг Томас Лафчис. Вярно ли е, че всички закупени филмови продукции преминават през неговата собствена фирма?

 

Решенията на Етичната комисия на БНТ нямат никаква стойност и последици, а съобразяването с тях е задължително според лицензията на БНТ и Етичния кодекс на медията.

 

В БНТ трябва да бъде извършен нов и независим одит. Крайно време да бъде спряно разпореждането с бюджета на обществената телевизия като с лична банкова сметка! В момента обществената телевизия е узурпирана от олигархичен модел, който води до нейното обезличаване и системно ограбване", твърдят служителите.

 

Писмото е подписано от представители на СБЖ, Синдикат „Техника", Дирекция „Програма" – БНТ 1, Дирекция „БНТ Свят и региони"
Дирекция „Техника", Дирекция „Маркетинг и продажби"(която както отбелязахме в началото, отдавна не съществува, Дирекция „Телевизионно производство".

 

Съветът за електронни медии започва изслушването в понеделник, 22 юли, на допуснатите по документи кандидати. Точно тогава е предвидено двамата съперници – Вяра Анкова и Валерий Тодоров, да изложат своите виждания за бъдещото развитие на държавната медия, съответно в 10.00 и в 11.30 часа. Тогава ще се разбере и истинността на писмото./СД

Последно променена в Петък, 19 Юли 2013 17:48
Влезте, за да коментирате