Плевнелиев: Зад пенсионния фонд „Доверие” могат да стоят и парите на руската мафия

Държавният глава смята, че офшорката е напът да сложи ръка на спестяванията на милиони българи
Събота, 20 Юли 2013 13:33 Публикувана в У нас Прочетена 1013 пъти

Зад офшорката „Доверие” могат да стоят и парите на руската мафия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Той обаче уточни, че не разполага с информация кой стои зад тази офшорка. „Важното в момента е, че милиардите на милиони български пенсионери стоят под въпрос”, каза президентът, очевидно провокиран от атаките срещу себе си, които го замесват в участие в офшорни фирми.

„Кампанията е факт, много добре се знае кой стои зад нея. Усилията са синхронизирани и народът го вижда”, каза Плевнелиев.. Той попита дали българите са готови

да дадат на офшорни компании да участват в обществените поръчки? „Готови ли сме да дадем парите на българските пенсионери и да ги направим затворници? Да произведем едни милиони пенсионери, зависими от компании с неясна собственост, базирани някъде, които много лесно може да ги прехвърлят”, каза президентът Росен Плевнелиев.

На въпрос – за законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки, при което се предвижда строг контрол при участието на офшорни компании в обществени поръчки, президентът Росен Плевнелиев заяви: „Приветствам този подход; дебатът за офшорните фирми да стигне до конкретни резултати за българските граждани, а не – до политическо говорене, неподплатено с никакви доказателства, които да показват, че са нарушени законите и правилата”, заяви държавният глава.

„Има две основни цели  в атаките срещу президента. Едната разбира се е той да бъде делегитимиран, неговата репутация да бъде принизена. Нека да бъда много ясен – независимо къде ще бъде моят рейтинг, кой ще го мери и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен. Президентът няма да стане послушен и той няма да стане зависим, независимо какъв е моят рейтинг. Втората цел ме притеснява повече, а именно, докато се организира атаката срещу президента, да се отклони вниманието на публичността и медиите от други важни процеси, които текат в държавата. Докато се говори за офшорки – аз нямам нищо против този дебат – но една офшорка е на път да сложи ръка на милиардите на българските пенсионери. Това е истинският дебат. Апелирам към българските политически партии в парламента да излязат и ясно да кажат, а не – да се прехвърля топката на Комисията за финансов надзор. Ясно да кажат – готови ли са те, подкрепят ли една сделка, при която на милион и триста хиляди българи и милиардите на пенсионерите ще отидат в една офшорка с неясни капитали”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Влезте, за да коментирате