Министър Драгомир Стойнев: За инцидента в рудник "Ораново" отговорност ще се понесе

Неделя, 21 Юли 2013 10:47 Публикувана в У нас Прочетена 783 пъти

За инцидента в рудник "Ораново" този път отговорност ще се понесе. Държавата трябва да се върне на мястото си и да е отговорна за създаването на подходяща законова рамка и условия за бизнес, а също така и да контролира условията. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването по БНР.

При срутването в мина „Ораново” загинаха двама миньори, а други двама вече шести ден са затрупани.

Министърът заяви, че е изискал проверки в мината по веригата работодател – администрация – контролни органи с цел изясняване на обстоятелствата, в следствие на които се стигна до трагичния инцидента и изрази надежда, че след приключването на спасителната операция контролните органи ще свършат работата си и това ще доведе до вземане на конкретни решения за съдбата на мината.

„Когато се срещам с отделните миньори, без представители на ръководството, хората казват, че наистина има проблем в тази мина, а според синдикатите и ръководството няма проблем. Сигурността на хората трябва да е водеща при взимането на каквито и да е решения”, обясни Стойнев.

Той обясни, че с трагедията в мина „Ораново” е излязъл и проблемът с липсата на държавна Минно-спасителна служба. В началото на следващата седмица министърът предвижда среща със специалисти в тази област с цел изготвяне на конкретни законодателни инициативи.

Влезте, за да коментирате