Вигенин: Нямам намерение да се занимавам с един или друг посланик

Първият ни дипломат бе видимо раздразнен от споменаване изявленията на френския и немския посланик в подкрепа на протестите
Неделя, 21 Юли 2013 12:51 Публикувана в У нас Прочетена 684 пъти

"В ЕС смятат, че трябва да се търсят възможности за диалог, защото тази напрегната ситуация създава пречки за ефективната работа на институциите." Това бе дипломатичният отговор по БНР на външния министър Кристиан Вигенин на въпроса, какво споделят с него европейските му колеги по повод протестите за оставка на кабинета „Орешарски”.

Той допълни, че за да се случат необходимите промени, България се нуждае от действащо правителство. „Европейските страни очакват в България да има стабилност, но те са далеч от мисълта да ни казват какво да правим”, подчерта Вигенин.

Първият дипломат на България каза, че мисиите на френския и германския посланик скоро приключват. Повод за напомнянето на Вигенин бе, че двамата дипломати съвсем открито изразиха критиките си към действия на кабинета и на практика подкрепиха протестиращите. Специално за изявлението на френския посланик нашият министър невъздържано заяви: "Честно казано, нямам намерение да се занимавам с един или друг посланик. Но все пак има една граница, която един посланик не трябва да пресича."

Вигенин каза още, че е обсъдил със своите европейски колеги реакцията на „някои посланици” на протестите в страната. "Планирам следващата седмица обяд с посланиците на Европейския съюз, където ще дискутираме ситуацията в България, устния доклад на ЕК, който всъщност не създаде никаква новина, а също така европейските ни приоритети", заяви още министър Вигенин.

По повод заръката на Волен Сидеров да постави въпроса пред посланиците могат ли да се намесват в нашите работи, Вигенин каза, че е обяснил „на „Атака” какво мислят европейските дипломати.

Външният министър засегна и предстоящото утре обсъждане в Брюксел на включването на "Хизбула" в черния списък с терористични организации на ЕС. "Европейската служба за външна дейност предложи компромисно решение, което ние заявихме, че подкрепяме", каза Вигенин. Той посочи, че дискусията утре ще бъде политическа и няма да бъдат предоставени нови факти.

Влезте, за да коментирате