Мартин Димитров от Синьо единство: Правителството поема по пътя на Жан Виденов

Реформаторски блок иска вето на актуализацията на бюджета
Неделя, 21 Юли 2013 14:31 Публикувана в У нас Прочетена 911 пъти

Реформаторският блок призовава президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху планираната от правителството актуализация на държавния бюджет. Обединението на десни, центристки и зелени партии изяви категорична позиция, че със заем от 1 милиард лева много хора ще бъдат доведени до фалит и кабинетът ще вкара страната ни в дългова спирала.

Мартин Димитров от Синьо единство призова президента да спре тази схема за източване на бюджета чрез вето. "Това са първите стъпки, които правителството поема по пътя на Жан Виденов. Те ще бъдат пагубни за България. Очакваме скок на лихвените равнища, както за домакинствата, така и на бизнеса", предупреди той.

Според председателя на Демократи за силна България Радан Кънев вземането на нов заем ще доведе до нов данък "енергийна мафия".

Лидерът на ДСБ допълни, че 38 дни гражданите протестират срещу правителството, а предвидената актуализация на бюджета е грабеж от джобовете именно на тези хора. По думите му, чрез актуализацията се отделят средства без ясно предназначение и очевидно тези средства са със сериозни задкулисни намерения.

"Вместо по-висока събираемост, която ни беше обещана от БСП и лично от Пламен Орешарски по време на предизборната кампания, чрез актуализацията на бюджета се отделят средства без ясно предназначение. Това е поведение на семейство, което взима заем, за да сложи парите в килера", заяви демократът.

Според Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите, актуализацията е опит на правителството да си купи още малко време. "Този 1 милиард лева ще излезе солено на всички български граждани, на данъкоплатците и на бизнеса", каза той.

От реформаторския блок смятат, че цената на електроенергията се намалява чрез пренасочване на средства вътре в системата и се дава възможност на централите за по-сериозни приходи. По думите им става въпрос за превъртане на публични средства, от които единствените печеливши ще са фирмите от енергийната мафия.

Влезте, за да коментирате