Реформаторският блок: Актуализацията на бюджета е данък "Мафия"

Борисов не е реформатор, категорични са политиците
Понеделник, 22 Юли 2013 08:41 Публикувана в У нас Прочетена 652 пъти

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията, алармираха на пресконференция представителите на партиите в Реформаторския блок.

Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана днес от Министерския съвет. Според десните в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва.

 

"Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи", заяви Димитър Бъчваров от ДСБ. Заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.


"Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса", коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета. Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията им сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите. Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и за пряко финансиране на централите на Ковачки, посочи още Кънев.

 

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв./СД

Последно променена в Понеделник, 22 Юли 2013 08:59
Влезте, за да коментирате