Дошли са още данни за бургаския атентат, водещи към "Хизбулла"

Според Кристиан Вигенин няма допълнителни рискове за националната сигурност
Понеделник, 22 Юли 2013 17:48 Публикувана в У нас Прочетена 556 пъти

България е получила от САЩ анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат. В анализа има допълнителни данни, водещи към „Хизбулла”, това съобщи в Брюксел външният министър Кристиан Вигенин, предаде БНР.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни, на второто заседание на работната група, което трябваше да реши дали организацията да бъде включена в терористичния списък. Вигенин съобщи за още информация, постъпила от други държави.

В Брюксел Кристиан Вигенин заяви: "Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък".

Бургаският атентат е изиграл роля за решението, каза Вигенин. На въпроса дали това решение създава допълнителни рискове за националната сигурност, Кристиан Вигенин заяви: "Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това - каква ще бъде реакцията на военното крило на „Хизбулла” на това решение.

От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да, ние сме по-готови, независимо, какво е днешното решение. И второ, ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното".

Влезте, за да коментирате