Почина Ани Крулева - бойката жена на следствието

Понеделник, 22 Юли 2013 22:21 Публикувана в У нас Прочетена 2033 пъти

Почина Ани Крулева, единствената  жена, която някога  е оглавявала Националната следствена служба и водила много битки в професионалната си кариера.

Тя загуби последната и най-тежка в живота си. След дълга борба с рака някогашният следовател №1 почина на 71-годишна възраст в Загреб. От години тя живееше в хърватската столица при дъщеря си, която работи там.

“Майка ми почина на 20 юли, в събота. Тя боледуваше от злокачествен меланом с множество метастази, който бе диагностициран преди повече от 2 г.”, написа вчера в имейл до “24 часа” Ива Крулева. Състоянието на майка се влошило от края на май.

“Тя беше борец до самия край и не загуби дори чувството си за хумор. Хората, които я познават, знаят колко висок дух имаше”, добави дъщеря й, Ива Крулева.


За мнозина от родените през 80-те и 90-те години едва ли името на Ани Крулева означава нещо. Между 1992 и 1995 г. обаче тя не слизаше от първите страници на вестниците.

Родена на 10 октомври 1941 г. в София, Ави Крулева завършва право, има и следдипломна квалификация по патентно дело в МЕИ. Произхожда от семейство на репресирани от комунистическата власт родители. Баща  е преводач. Професионалната кариера на Крулева започва като юрисконсулт в завод “Васил Коларов”.

През 1992 г. по време на първото правителство на СДС оглавява следствието. Рамо  дават тогавашният министър на вътрешните работи Йордан Соколов и президентът д-р Желю Желев, който подписва указа за назначаването . Три години по-късно след поредица скандали пак той подписва указа за освобождаването. В началото на кариерата й в следствието едни я наричат човек на бившата Държавна сигурност, други я определят като “синьо момиче”, сложено на поста, за да уволнява наред. 

Тя е изключително лоялна към подчинените си и е сред най-ревностните защитници на тезата, че следствието не бива да се унищожава. Когато през 1995 г. ВСС иска да я махне от поста, следователи от три области обявяват, че ще започнат стачка в нейна подкрепа. През 1993 г. от парламентарната трибуна обявява, че изпълнителната власт се меси в работата на съдебната. 

Сред най-отявлените  противници е тогавашният главен прокурор Иван Татарчев, който всъщност я предлага за поста. Конфликтът между тях избухва през 1993 г., когато пред депутатите тя обявява, че се подписват празни бланки за обиск. “Оня списък” са подслушвани телефони, без да се уведомяват следователи. Докато е начело на службата, се правят няколко опита да бъде свалена. Един от тях е чрез подписка, организирана от тогавашните членове на ВСС, която в крайна сметка успява.

 

През последните години Ани Крулева работеше като адвокат. Днес Ани Крулева ще бъде кремирана в съответствие с желанието.

Последно променена в Вторник, 23 Юли 2013 14:11
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате