Изслушват кандидатите за шеф на БНТ без яснота за финансовото й състояние

Вторник, 23 Юли 2013 10:27 Публикувана в У нас Прочетена 1080 пъти

Съветът за електронни медии започна вчера изслушването на шестимата кандидати за генерален директор на БНТ без каквато и да е информация за финансовото състояние на държавната медия. Концепциите си вчера представиха основните претенденти за поста - настоящият шеф на телевизията Вяра Анкова и бившият директор на БНР Валерий Тодоров, който кандидатства за поста й.

В момента годишният бюджет на БНТ е около 70 млн. лв., но липсва информация как точно са разпределени тези средства, какъв е дефицитът и колко са дълговете.

В разгара на конкурса преди седмица шефът на медийната комисия в НС Стефан Данаилов изиска пълна проверка на обществените поръчки на БНТ за последните 2 г. (от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2013 г.). Срокът за това бе три дни. Генералният директор Вяра Анкова поиска отсрочка от един месец, тъй като обобщаването на информацията отнемало време. Последният одитен доклад на Сметната палата за финансовите дела на БНТ е от 2011 г. Този за 2012-а ще бъде оповестен най-рано през септември. "Нямам притеснения за финансовото състояние на телевизията", коментира Вяра Анкова пред "Сега".

Въпреки неяснотите около бюджета, и двамата кандидати, които бяха изслушани вчера, предвиждат създаването на два нови канала на БНТ след цифровизирането й от 1 септември. Във варианта на Анкова единият трябва да е новинарско-информационен, а вторият - за култура. Тодоров предлага първият да е културно-образователен, а другият - младежко-развлекателен, включително и спортен, за зрителите на възраст между 15 и 40 г.

Анкова и Тодоров не предвиждат допълнително съкращаване на щата, нито пък назначаването на нови хора. Настоящата тв шефка заяви, че ще разчита на допълнителни приходи от реклама и спонсорство. Смята да въведе и нов модел за работа с рекламните агенции - освен големите в бранша да се привличат и индивидуални рекламодатели.

Анкова настоя за законодателни промени, които да позволяват въвеждането на истински мениджмънт в БНТ и създаването на дъщерни дружества. И според Тодоров е нужен нов закон за радиото и телевизията, който да гарантира устойчиво финансиране на обществените медии. Въпросът за финансирането на двете медии чрез въвеждането на обществени такси, които и сега фигурират в закона, за пореден път остана открит.

Интерес предизвикаха и плановете им за спонсориране на филмопроизводството, което се превърна в основен разход за обществената медия през последните години. БНТ продуцира няколко сериала с променлив успех, сред които е и хитът "Под прикритие". Анкова съобщи, че в момента се пише нов правилник за филмопроизводството, в който ще бъдат описани критериите за оценка на проектите, както и ясен график за стъпките по вземане на решенията. В момента БНТ продуцира 12 игрални и 19 документални филмови продукции.

Тодоров отправи доста критики към досегашното управление на медията, вкл. и липсата на единно програмно планиране. Той предложи БНТ1 и БНТ2 да правят общ сутрешен блок, обедният и вечерният бюлетин да са общи за всички канали на медията, да се разшири общественият съвет, да се създаде съвет за технологично развитие и департамент за развитие на цифровизацията. В програмно отношение смята да превърне БНТ2 в телевизията на малкия град, да възобнови конкурсите за песни и танци, телевизионния театър, както и повече предавания за младежите, семейството и дома. Ще държи и за цифровизация на тв архива на два езика.

Днес продължава събеседването с Константин Каменаров и Радослав Главчев, а в сряда са последните двама кандидати - Оли Груева и Красимир Ангелов.

Последно променена в Вторник, 23 Юли 2013 14:46
Влезте, за да коментирате