Еврокомисар Рединг: Или демокрация, или олигархия - вие избирате

Вторник, 23 Юли 2013 11:59 Публикувана в У нас Прочетена 844 пъти

"Силната демокрация иска силна съдебна система. Корупцията изяжда демокрацията. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Двете в едно ги няма". Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг по време на граждански диалог за реформите в Европейския съюз и бъдещите законодателни инициативи.

Рединг благодари на хората, които я посрещнаха в шпалир. Форумът се провежда в залата на Военния клуб при изключителен интерес. Много хора не успяха да влязат. Изнесени бяха тонколони, за да я слушат на улицата.

 

Преобладаващата част от въпросите бяха свързани с корупцията. Младеж от залата заяви, че според него Европа е солидарност, но той желае по-различен тип помощ - да следят какво прави правителството и грешките на правителството. Ако държавата ни е независима, а нашите управници са зависими, тогава и държавата ни не е независима?,попита младежът. „Кой отговаря за вашето правителство? Вие, българите. Вие гласувате. Говорила съм с младежи вчера. Попитах ги - какво искат. Те ми казаха - искаме нашият глас да се чува. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе едно решение", отговори зам.-председателят на ЕК.
След импровизирано гласуване 65,5% от гражданите в залата смятат, че Европа означава солидарност, 30% смятат, че не означава солидарност. Рединг беше изненадана от този резултат. „Когато се прави политика, тя трябва да се прави през сърцата на политиците. Ние сме избрани да подпомагаме на човешките същества", заяви Рединг.

"В България се самозапалиха над 9 души, за каква солидарност става въпрос?", попита мъж от залата. "Много от младежите в тази зала вероятно са обучавани от европейските фондове, това означава солидарност. 95% от европейския бюджет отиват в държавите. Само 5% отиват в Брюксел. От новия бюджет повече пари бяха към България. Надявам се и желая вие българите да инвестирате тези пари там, където са насочени", отговори Рединг.

Благодаря за шпалира, с който ме посрещнахте отвън. Благодаря на всички тук за положителното чувство, тази енергия на хората, които искат да променят бъдещето си към по-добро, каза Рединг при пристигането си. "Обикалям навсякъде в Европа и питах европейците. 2/3 от хората, с които говорих, ми казваха: да, искаме Европа, но аз ги питах: знаете ли какво означава това, те не знаеха. Само 1/3 от хората знаят какво е да си европеец. Не може да създаваш нещо, без да знаеш откъде тръгваш и накъде си тръгнал. Това искаме да направим през 2013 г. в годината на гражданите. Искахме да подходим по много по-различен начин от политиците", заяви Рединг. Тя каза на български: "Искам да ви чуя. 28% в Европа смятат, че им се чува гласът".

2013 г. е годината на европейските граждани, те трябва да знаят своите права и да ги пазят, заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на дискусията. Това е годината и на българското гражданско общество, годината, в която българите излязоха, за да променят и да зададат дневния ред на институциите и политиците. "Позволете ми да благодаря на комисар Рединг за нейната великолепна инициатива, която събира европейските граждани от всички кътчета на Европа за дебат. В България ври и кипи, гражданите са на улицата, те искат, имат мнение, те задават посоката, и затова няма нищо лошо днес да има такъв дебат", добави Плевнелиев.

"Няма нищо лошо в това гражданите да са на улицата, защото те задават посоката. Днес основното задължение на политиците е да чуем, нищо повече - да чуем вас, вашия дневен ред, народът е този, който посочва посоката, този, който изисква и очаква", посочи президентът.

"Аз благодаря на тези, които са на улицата, на тези, които са на работа, на тези, които не протестират, но имат мнение, заяви Плевнелиев. Много често се задаваха въпроси дали "Радка пиратка" не измести "Върви, народе възродени". Виждате един народ, който каза: "Не, ние искаме своята държава!". ЕК и всички институции ще ви чуят много внимателно", каза още Плевнелиев.

Един милион въпроса задават европейските граждани на еврокомисар Рединг. Вие сте моите сътрудници, обърна се тя към присъстващите. Винаги когато вземам решение, се питам как това ще се отрази върху тримата си синове. Благодаря ви, ще отнеса със себе си много от вашите въпроси.

В заключение Плевнелиев предложи три теми за обществена дискусия - за пазарната икономика, за медиите и за правосъдието.  Проблемите, които изтъкнахме тук, не идват от Брюксел, те са наши, подчерта президентът.

 

Протестиращите от "на кафе пред парламента" се пренесоха пред сградата на Военния клуб, за да чуят гласа на Рединг. Петима бяха задържани за проверка на документи.

Последно променена в Вторник, 23 Юли 2013 12:17
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате