Иван Иванов за актуализацията на бюджета: 5%за димна завеса и останалите при ексшефа на БЕХ и другите олигарси

Вторник, 23 Юли 2013 14:29 Публикувана в У нас Прочетена 908 пъти

Най-малко за половин милиард от заема, който смята да вземе правителството, няма никаква обосновка и тези средства ще се изразходват в полза на енергийната мафия, коментира председателят на ДСБ Радан Кънев, който описа правителството на Пламен Орешарски като"национален бат'Сали на енергетиката".Този, който е определил Пеевски за шеф на ДАНС, той ще харчи тези пари от актуализацията, заяви Радан Кънев. 


На гражданите са дават едни 5 процента като "димна завеса", а 10-12 процента отиват в собствениците на неефективни енергийни дружества, които се държат от енергийните олигарси, посочи зам.председателят на ДСБ Иван Иванов. Частично собственик на ТЕЦ "Видахим" не е ли досегашният шеф на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и на БЕХ Георги Христозов и не са ли от там тези 3.5 млн. лични средства, които той декларира официално от стопанска дейност?, попита Иван Иванов, бивш депутат от Синята коалиция и член на парламентарната комисия по икономика и енергетика.


Така парите ще отидат в централите на Ковачки, продължи Иванов и коментира, че новата методика за определяне на цените реално ще обезкърви държавната енергетиката, тъй като се орязват квотите на държавните централи за производство, а се запазват мощностите на централите на Ковачки. Рязко се намалява производството на електроенергия от Маришкия басейн и в резултат ще има или съкращения на хора, или увеличение на цената на въглищата и съответно на тока. АЕЦ "Козлодуй" се обезкървява и ще се окаже в невъзможност да предприеме мерките за удължаване на срока на експлоатация на V и VІ блок, смята Иван Иванов.


Кънев каза, че управляващите са се оплели в поне пет лъжи за предназначението на бъдещия заем, планиран с актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде приета от парламента до края на юли. Той оспори аргумента, че се осигурява буфер в бюджета, за да покрие тегления в началото на годината заем за изплащане на фермерските субсидии, защото средствата вече са възстановени от европейския бюджет. Според него не е вярно и това, че парите са предназначени за възстановяване на ДДС на бизнеса, тъй като в момента дължимите средства са под средните нива на суми за връщане през последните осем години. Кънев призна само евентуалната нужда от средства за провеждане на нови парламентарни избори, каквито са исканията на продължаващите 40 дни протести на недоволни от кабинета. Склонни сме да вярваме, че БСП и ДПС така правят избори, каза лидерът на ДСБ. /СД

Последно променена в Вторник, 23 Юли 2013 15:05
Влезте, за да коментирате