Холандският посланик сравни България с Никарагуа и Танзания

Вторник, 23 Юли 2013 15:52 Публикувана в У нас Прочетена 1142 пъти

Холандският посланик Карел Ван Кестерен разказа за дипломатически си опит от мисиите в Танзания и Никарагуа, като даде стряскащи примери за липсата на върховенство на закона в лекцията си на тема "Ролята на правосъдието в дипломацията".

За Никарагуа разказа, че тамошен министър възложил на фирмата на брат си поръчката за строеж на някакъв път. "Той въобще не разбираше какво нередно има в това. За него семейната принадлежност беше на първо място, а върховенството на закона бе някъде далеч назад", каза Кестерен, което бе края на "плавния" преход в лекцията му от ситуацията в света към тази в България.

 

Пред Националния институт по правосъдието Кестерен веднага премина към коментара си за ситуацията в България. С уговорката, че това е личната му позиция, а не на холандската държава, той изрази съмнение, че в България има установени правова държава и върховенство на закона. България има проблеми и предизвикателства още от началото на процеса си по присъединяване към ЕС. Бих казал, че ние (Холандия) сме строги, но справедливи", каза посланикът, чийто мандат изтича в края на месеца.

 

Холандия е една от държавите в ЕС, които силно се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенген заради липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Кестерен призна, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген, но първо трябва да се присъедини към общите европейски ценности, като наличие на "правова държава" и "върховенство на закона".

 

"Не съм тук да ви размахвам пръст, но в Холандия се придържаме към тези ценности и бихме се радвали и в България да правите това.", уточни Кестерен. Той напомни, че България вече е част от Европейския съюз и има ангажименти, свързани с това членство. "Трябва да се придържате към общите стандарти и ценности на този съюз".

 

Дипломатът припомни, че наскоро България е била критикувана в Европейския парламент за ролята, която играе "една екстремистка националистическа партия" в Народното събрание, имайки предвид "Атака", която дава шанс на БСП и ДПС да управляват.

 

"Аз изразих своята симпатия към протестите, защото те не целят по-високи майчински. Те се целят по-далеч. Протестиращите искат прозрачност при процедурите, да няма задкулисие. Те искат налагане на европейските ценности", каза Кестерен.

Той завърши лекцията си с послание към присъстващите в залата на Националния институт на правосъдието: "Вие като юристи сте призвани в най-голяма степен да защитавате ценностите на правовата държава".

Последно променена в Вторник, 23 Юли 2013 15:57
Влезте, за да коментирате