40-и ден от протеста: Кръв край парламента

Вторник, 23 Юли 2013 23:24 Публикувана в У нас Прочетена 1054 пъти

Протестът бе окървавен на 40-ия ден пред парламента. Хиляди протестиращи седнаха на площада пред храма "Св. Александър Невски", за да попречат на автобус с депутати, полицията ги блъскаше и удряше, за да му отвори път.

Депутатите останаха блокирани в сградата на парламента, което провокира насилие. Кулоарите му са с угасени светлини, за да не пострадат хора вътре. Информацията е силно противоречива - протестиращите твърдят, че по тях са хвърляни камъни и факт е, че само някои от тях са ранени. Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев твърди, че не е бил ранен, но е бил замерян с камък, който той пази.

Полицаи с щитове и каски изблъскваха, удряха и арестуваха след 22.00 часа протестиращи, изпълнили почти целия площад оттоло храма "Св. Александъв Невски".

Полиция и жандармерия се опитваха да изведат голям бял луксозен автобус, в който се предполага, че има депутати и министри.

Автобусът се появи към 21,30 до северния служебен вход на Парламента с пуснати завеси и полицейски щитове на всеки прозорец.  Според Би Ти Ви в него е бил социалният министър Хасан Адемов. След като беше натоварен, автобусът, ескортиран от живи кордони жандармерия и полицаи тръгна бавно. Пред него и зад него се движеха бронирани жандармерийски камионетки. Няколко хиляди протестиращи със запалени свещи, вдигнали ръце, насядаха на площада, за да пречат на автобуса да се изтегли. Пред камерите на предаващата на живо телевизия Канал 3 много хора се оплакаха, че са били удряни по краката, ритани от полицаите, дори в гръб, въпреки че не са ги провокирали по никакъв начин. Те показаха и нанесените им рани. Един от протестиращите се оплака, че е бил завлечен в тъмнината, за да бъде пребит.Автбусът се въртя няколко пъти по площада и метър по метър след около час удпя да се измъкне. "Това беше краят! - заявиха пред камерите десетки млади хора. "Биха жени, младежи и възрастни хора заради скритите в автобуса двайсетина негодници и крадци. И всичко това, по заповед на Орешарски и министъра Йовчев", казаха няколко пъти хората.

Остри обвинения се отправяха и към главния прокурор Цацаров, който, според претестиращи граждани, "ще мълчи, защото е защитник на мафията".

"Да не драматизираме ситуацията", призова по бТВ министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Целта му била да не пострадат хора.Полицията се държи перфектно.Не се е поддала на провокациите. Има леко наранени. Ясно се видя, че полицията паи и протестиращите, заключи Йовчев. Той съобщи, че има арестувани през деня. Има леко пострадали полицаи.

Депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Владислав Горанов предупредиха, че напрежението нараства и предложиха спешно да се свика Консултативният съвет за национална сигурност.

Към парламента продължиха да прииждат все повече и повече предимно млади хора.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че не може парламентът да заседава под натиск и обяви, че в сряда няма да заседава.

Президентът призова протестиращите да запазят мирния характер на протеста заради очевидните провокации и за спокойствие.

Последно променена в Сряда, 24 Юли 2013 07:38
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате