Плевнелиев е готов да назначи служебно правителство

Президентът заяви, че е готов да свика КСНС
Сряда, 24 Юли 2013 17:53 Публикувана в У нас Прочетена 693 пъти

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е готов да назначи ново служебно правителство, ако сегашното подаде оставка, и е готов да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Досега през тази година имаме три правителства. Може би ще имаме и пет. Ако това правителство подаде оставка, ще назнача нов служебен кабинет", посочи Плевнелиев пред "Уолстрийт Джърнъл".

Държавният глава осъжда проявите на насилие и от двете страни (протестиращите и полицията) и заявява, че демокрацията се основава на три основни фундамента - пазарна икономика, независими медии и добре функциониращо правосъдие.

"В момента в България трябва да се подсилят и трите. Нуждаем се от мъдри политически решения. Пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монопола и натиска над журналисти, а българската правосъдна система изобщо не е съвършена", посочва Плевнелиев.

Малко по-късно държавният глава излезе с официално изявление, в което призова за конструктивен и национално отговорен подход и апелира към парламентарно представените политически партии: да "потърсим пътища за излизане от тежката ситуация".

"С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме", посочва Плевнелиев.

"По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход. Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Съвета по всяко време. Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво", посочва държавният глава.

Той посочи още че "снощи станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоар".

"Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава", заяви Плевнелиев.

Той призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

Влезте, за да коментирате