Ден 41-ви от протеста: Мексиканска вълна около парламента

Четвъртък, 25 Юли 2013 07:21 Публикувана в У нас Прочетена 774 пъти
Ден 41-ви от протеста: Мексиканска вълна около парламента Снимка: Дневник.

Хиляди граждани направиха демонстративна мирна обиколка около загражденията на парламента с мексиканска вълна на мястото на сблъсъците във вторник срещу сряда. Недоволните срещу управляващите проведоха мирно шествие в 41-вия ден на протести.


Шествието започна от обичайното място - Министерския съвет, и спря за по-дълго пред парламента със скандирания "Червени боклуци", "Оставка", "Мафия" с развети знамена и под съпровода на тъпаните.  Част от протестиращите блокираха Орлов мост, кръстовището при СУ "Св. Кл. Охридски" и бул. "В. Левски" до папаметника на Васил Левски.  

Хората помежду си се предупреждаваха, че майките с деца трябва да се прибират след 22 часа, защото ще пишат актове. Обсъждаха дали органите на реда имат такова право, но продължаваха да препредават от уста на уста. 

Зад храма "Св. Александър Невски", между катедралата и Синода, хората клекнаха с лице към парламента и направиха мексиканска вълна. 

Малко след 22 часа тъпаните и скандиранията започнаха да утихват и много от демонстрантите започнаха да се разотиват. От МВР съобщиха,  че около 4000 души са били протестиращите в района на Министерския съвет към 20.00 часа, а половин час по-рано са били около 2000.

Във Варна

протестно шествие блокира за кратко кръстовището пред сградата на общината, след което се отправи към катедралата по бул. „Мария Луиза”. Шофьорите на автобусите, които се движеха по този маршрут, подкрепиха демонстрацията с клаксони. Хората подкрепиха протестиращите граждани в столицата.

В Пловдив

около 70 протестиращи запалиха свещи и се помолиха в храма „Света Марина”. Те са недоволни, защото молбата им митрополит Николай да ги благослови останала без отговор.

Пред сградата на Община Бургас се събраха двайсетина души, които изразиха недоволство срещу управлението със свирки и клаксони.

Десетина бяха участниците в антиправителствената демонстрация в Ямбол. Тя премина традиционно мирно.

Антипротестът

Около 60 души протестираха за пореден ден в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски пред пилоните на НДК. Подписите, които са събирали от цялата страна, са над 220 000 в подкрепа на правителството, а събраните подписи с искане за оставка на президента Росен Плевнелиев, които са само от София, са над 15 000, твърдят организаторите на протеста./СД

Последно променена в Четвъртък, 25 Юли 2013 07:39
Влезте, за да коментирате