Главният секретар на МВР: Протестът е незаконен

Четвъртък, 25 Юли 2013 08:46 Публикувана в У нас Прочетена 1089 пъти

МВР на практика разполага с много по-голям ресурс за противодействие, това не е заплаха, това са факти. От самото начало на протестите, те са нерегламентирани. Столична община проявява творчество по този казус. Аз лично го подкрепям, защото ако има заповед за преустановяване на протестите, това означава, че МВР трябва незабавно да ги разпръсне. Не го правим, за да не постигнем едно противопоставяне в обществото, коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Когато има рискова ситуация от такъв характер, се създава оперативен щаб. Той се председателстваше от министъра, имаше специалисти с няколко различни степени на подготовка, включително психолог. Всъщност имаше анализ на ситуацията, който според мен не е бил грешен, каза  Светлозар Лазаров. По-скоро тактическият план за извеждане на депутатите, мога да кажа, че не сработи на сто процента. На практика какво имаме. Имаме български депутати, журналисти, служители на парламента, които стоят, няма да е пресилено ако кажа като заложници в парламента. И какво се случва? МВР си изпълнява служебните задължения по извеждане на депутатите чрез ясни светлинно звукови сигнали и съответния ред. И какво става – това се определя като провокация. Защо? На този етап не мога да вляза в детайли с каква информация сме разполагали. Извеждането беше наложително предвид информацията, с която разполагахме.

 

Попитан случайно ли е поведението на депутатите от ГЕРБ, които в последния момент отказали да се качат в автобуса, Лазаров каза, че това си е било тяхно решение. Психологът прецени, че няма възможност за диалог през тази нощ с протестиращите и затова решихме да изведем депутатите с автобуса. Видя се, че цветята и водата за полицаите бяха сменени с камъни и бутилки, каза той. Според Лазаров ранените са пострадали от счупени стъкла и хвърлени камъни, но не от щитовете на полицаите. По кадрите, в които се вижда как полицаи удрят протестиращи с палки щяла да бъде извършена проверка.

Последно променена в Петък, 26 Юли 2013 14:08
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате