БСП реши: Няма да има предсрочни избори

Станишев прескочи президента и посочи Михаил Миков да поеме функциите му като координатор на диалога с партиите и институциите
Четвъртък, 25 Юли 2013 09:36 Публикувана в У нас Прочетена 710 пъти

Няма да има оставка на кабинета и предсрочни избори нито есента, нито през май догодина. Вместо дата за избори, БСП обсъждат срок за работата на кабинета и „широк диалог”.Това решение взеха социалистите на извънреден пленум в сряда, посветен на. острата политическа криза след сблъсъците пред парламента във вторник срещу сряда.

Съгласието за изход от ситуацията според тях трябва да е базирано на факта, че антиправителствени протести има само в София, но не и в страната, и те не са достатъчен повод за предсрочни избори, но създават силен смут и напрежение.

Депутатите от БСП Младен Червеняков и Георги Кадиев са предложили БСП да излезе със становище за провеждане на избори "2 в 1" през май догодина, но от ръководството са възразили, че това ще е голяма грешка.

Вместо президента депутатите под ръководството на председателя на парламента Михаил Миков ще инициират консултации за изход от кризата с политическите сили и институциите.

С това решение БСП прескача президента, който заяви, че е готов да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за решаване на проблема. БСП смята Миков да включи в кръга на „институциите” и президента и прокуратурата.

Ще обсъдим актуалната политическа обстановка, протестите, ще търсим мнения, заявиха социалисти след закритото заседание на пленума. Не е определен срок, в който да започнат консултациите, но присъстващи на заседанието са останали с впечатление, че започват веднага.

ДПС не излезе с официална позиция по повод кървавите сблъсъци между полиция и протестиращи. Депутат от ДПС казал пред Mediapool, че за тях ситуацията остава непроменена, затова няма да я коментират, а ще работят и както и досега - ще подкрепят правителството.

Ръководството на БСП е предложило да се фиксират срокове за изпълнение на мерките от програмата на правителството до идната пролет. Този график обаче нямало да е хоризонт за приключване на работата на настоящия парламент и насрочване на избори, а допълнителен начин да бъде убедено обществото, че правителството работи в негова полза.

"Само в арабския свят правителствата подават оставки под натиска на 2-3 хиляди души. Ако сега властта поддаде под натиска на толкова хора, това значи, че влизаме в една спирала и следващото правителство ще бъде свалено по същия начин", заявил Янаки Стоилов.

БСП ще предложат парламентът да излезе с решение депутатите да работят от 5 до 20 август в комисии, но пленарни заседания да няма.

Премиерът Пламен Орешарски  и вицето му и шеф на МВР Цветлин Йовчев се появиха във весело настроение само на снимки. В интервю за "Уолстрийт джърнал", дадено преди тези събития, Орешарски признава, че "реалността е по-заплетена, отколкото очаквах".

"

Влезте, за да коментирате