Орешарски проговори и не каза нищо

Премиерът благодари на МВР, но не отвори дума за оставка или за боя пред парламента
Четвъртък, 25 Юли 2013 16:01 Публикувана в У нас Прочетена 809 пъти

Премиерът Пламен Орешарски излезе в четвъртък с позиция за блокадата на парламента миналата нощ. Оценките му обаче значително се разминават с онова, което наистина се случи в действителност.

Орешарски благодари на МВР за "проявения професионализъм и мъжество", но по никакъв начин не споменава употребата на прекомерна сила от страна на полицаите срещу протестиращи, доказана от десетки любителски телевизионни кадри и осъдена от правозащитни организации.

В изявление, направено не лично, а разпространено писмено от правителствената пресслужба, премиерът напълно игнорира повода на продължаващия вече 42 дни граждански протест – оставката на кабинета и предсрочни избори. Говори за "ценностната криза в обществото“, но не съзира проявленията на тази криза в отприщилото протестите скандално назначение на Пеевски и последвалата го серия подобни решения на своето правителство.

"На първо място искам да се обърна с благодарност към служителите и всички органи на МВР за проявения професионализъм и мъжество при овладяването на създадената във вторник срещу сряда през нощта ситуация на ескалиращо напрежение и провокации, довели до безпрецедентна блокада на министри, депутати, експерти и журналисти в сградата на Народното събрание", посочва Орешарски минути, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска МВР да разкрие полицаите, които биха протестиращи.

Премиерът посочва вече традиционно, че правителството има "ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнессредата и демократизирането на управлението, срещу който нямаше антитези".

Според него е необходим "консенсус за намиране на изход от кризата, за възстановяване на държавността, справедливостта и развитието на България".

"Подмяната на мирните протести на гражданите с откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда, са едно от най-неприятните проявления на ценностната криза, в която се намира обществото", смята Орешарски.

"Обръщам се към гражданите, протестиращи в името на демократичните ценности да не допускат повече провокации и да поставят ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред, свободите на гражданите и върховенството на закона. Демокрацията е несъвместима с насилственото налагане на чиято и да било воля над волята на другите. Правовата държава, върховенството на Конституцията и закона не подлежат на ревизия", посочва Орешарски.

Той допълва още, че е изключително важно "в този момент институциите да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, а всички обществени групи да проявят воля за диалог в името на запазването на авторитета на европейска България и сигурността на всички български граждани".

"Апелирам МВР, изпълнителната власт, прокуратурата и Столична община да предприемат всички законови действия и мерки, за да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата", заявява още Орешарски.

Неговото оглушително мълчание след ексцесиите около парламента във вторник срещу сряда направи силно впечатление и засили предположенията, че е марионетка на партийните централи на БСП и ДПС.

Поведението му бе разкритикувано от Татяна Дончева, член на Националния съвет на БСП, която коментира в сряда: "Не разбирам това поведение на счетоводител! Досега Пламен трябваше 100 пъти да вземе думата, да излезе и да каже той на хората, а не някой си, не Станишев - той, който е главата на правителството. Излез и кажи - но не икономически числа, а човешки думи. Кажи им: Разбирам, че не ме харесвате, но искам 2 месеца и ще направя това и това. Но не - те са за 4 години, защото са законно избрани. Добре, пробвайте се. Но насила хубост не става".

Влезте, за да коментирате