Плевнелиев наложи вето на текстовете за СРС

Един от мотивите на президента е опасност от нарушаване на независимостта на разследващите
Четвъртък, 25 Юли 2013 17:25 Публикувана в У нас Прочетена 649 пъти

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на част от текстовете в новия Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) заради прокарана в тях възможност за нарушаване на незавизимостта на съдебната власт, гарантирана от конституцията. Това става ясно от подробните мотиви към решението, публикувани в сайта на държавния глава.

Президентът е сериозно резервиран по отношение на широките правомощия, дадени на Националното бюро за контрол на СРС-тата, което депутатите от БСП и ДПС възстановяват.

"За изпълнение на посочените задачи по чл. 34б във върнатия текст на чл. 34е, ал. 1 законодателят е определил дейностите и начините за осъществяването им, без да отчита, че "изискването на информация", "даване на задължителни указания", предоставяне на достъп до "всички документи във връзка с използването и прилагането на СРС" и "всяко помещение, в което се съхраняват такива документи...", включва и тесния кръг от органите по разследване, прокуратурата и съда", мотивира се Плевнелиев.

"Считам, че не е допустимо нито да се изисква "информация" от лица, които са магистрати или са разследващи органи, нито да им се дават задължителни "указания". Осъществяването на дейността на разследващите органи, прокурорите и съдиите се реализира въз основа на закона и вътрешното им убеждение. Създаването на предпоставки за зависимост или влияние от задължителните указания, преценката и насоките от други държавни органи и длъжностни лица е в противоречие с конституционен императив, изведен в разпоредбата на чл. 117, ал. 2 от Конституцията", добавя президентът.

Влезте, за да коментирате