КТБ поиска наказание за пост във Фейсбук

Сряда, 31 Юли 2013 10:02 Публикувана в У нас Прочетена 1296 пъти

Корпоративна търговска банка (КТБ) е поискала от Европейския парламент да накаже свой служител, доскорошен български журналист, за коментар в социалната мрежа Фейсбук. Според банката Виолета Симеонова - Станичич е уронила авторитета й, публикувайки информация, в която пише, че в  КТБ голяма част от парите са държавни.

В прессъобщението банката информира, че заради техен сигнал Европейският парламент въвежда правила за поведение в социалните медии. Повод за сигнала на КТБ е станал пост във Facebook на Виолета Симеонова-Станичич, която беше ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, а в момента е на подобен пост в Загреб. Става въпрос за неин коментар по повод 
публикации в западните медии за кризата в Кипър, която се отразила на VTB Capital – банка, която е партньор на българската КТБ. Ръководството на банката е изпратило на 26 април сигнал до Европейския парламент. На 29 юли от пресцентъра на банката изпратиха прессъобщение, в което гръмко анонсираха, че техен сигнал е въвел по-строг режим на работа на европейските служители.Ето какво пишат в него от КТБ:

Чрез личния си профил в най-голямата социална мрежа Фейсбук г-жа Станичич публикува коментар, който съдържа непроверени и 
невeрни твърдения за Председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД г-н Цветан Василев, както и за 
търговската дейност и състоянието на самата банка.                    

Като изхожда от убеждението, че европейските институции и техните служители се ползват с репутацията на безпристрастен и 
уважаван фактор при формирането на общественото мнение, ръководството на Корпоративна търговска банка АД официално сигнализира структурите на Европейския парламент. Причината е, че професионално призваната да информира гражданите г-жа Станичич демонстрира недопустима за служител на нейната позиция некомпетентност, която  може да доведе до сериозно уронване на репутацията не само на банковата институция – обект на клеветите, но и на самия Европейски парламент.
Ето самия отговор на ЕП до КТБ:

В писмото си вие привлякохте вниманието ни към коментарите за Корпоративна търговска банка, публикувани на личния профил на социална платформа от служител на Европейския парламент, г-жа Виолета Станичич (Ms Violeta Stanicic). Вие осъждате тези 
коментари като неприемливи и тенденциозни. Вие също така правилно отбелязвате, че служителите на Европейските институции са обвързани с няколко генерални задължения, сред които е това да бъдат обективни, благоразумни и предпазливи.
В този контекст искам да ви уверя, че Европейският парламент отдава голямо значение на спазването на тези основни задължения от страна на служителите си. В този смисъл главният секретар на ЕП е изпратил на 12 юни 2013 година Ръководство за лична употреба на социални мрежи за служителите, работещи с генералния секретариат на ЕП.
Оказа се, че Станичич е направила поста си в своя личен профил, до който имат достъп само нейни приятели.Освен това той е следвал публикации в европейския печат, свързани с финансовата криза в Кипър и очакванията за загуби на големи руски банки, вкл. ВТБ. Освен това тя е учудена, че нито шафа на КТБ Цветан Василев, нито негови служители са сред приятелите й във Фейсбук. Пред Offnews тя съобщава, че по никакъв начин не е била наказвана от Европарламента.

Последно променена в Сряда, 31 Юли 2013 14:44
Влезте, за да коментирате