Внесоха обвинителния акт срещу Цветанов

Сряда, 31 Юли 2013 12:55 Публикувана в У нас Прочетена 802 пъти

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той отива на съд по досъдебно производство срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Обвинен е за това, че отказал разпореждане за прилагане на СРС срещу бившия директор на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. 

При разследването срещу Тодоров са били изготвени и разрешение от съда шест искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане е възложено на съответната структура в МВР. Цветан Цветанов обаче, в качеството си на министър на вътрешните работи, е бил длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до компетентната дирекция СДОТО. Въпреки това той е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!". Така не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. 

Срещу Цветанов се води още едно разследване - за незаконните подслушвания от СДОТО./СД

Последно променена в Сряда, 31 Юли 2013 14:42
Влезте, за да коментирате