Анонимни полицаи са пребили младеж пред парламента

Сряда, 31 Юли 2013 13:22 Публикувана в У нас Прочетена 1202 пъти

Полицаи са пребили младеж от протеста пред Народното събрание срещу кабинета Орешарски. В ефира на Дарик Жюстин Томс съобщи, че е станала свидетел на побой на полицаи над младо момче. Репортерска проверка показа, че подобен инцидент наистина е имало около 11.30 ч, но от полицията не са потвърдили за употреба на сила.

Група протестиращи дошла край Народното събрание от страната на храм-паметника „Александър Невски”. Полицаите помолили демонстрантите да не остават на пътното платното и да се преместят на тротоара, за да не пречат на движението. Хората обаче отказали с настояване полицаите да се легитимират. Тогава представителите на органите на реда поискали личните карти на демонстрантите.
Отделени били двама от протестиращите, които полицаите повели към патрулната кола. Единият е задържан и откаран към близкото полицейско управление.
В ефира на Дарик Жюстин Томс съобщи, че се намира до храм-паметника „Александър Невски” откъм ул. „Оборище”, където има около стотина протестиращи. Тя обясни, че полицаите са били жестоко момчето, което според нея е от Козлодуй. Те били с тежко оборудване и „не били като обикновени полицаи”. По думите й там има още групи протестиращи от Пловдив и Благоевград. Според Томс спорът с полицията бил провокиран след настояване на органите на реда протестиращите да се отдръпнат от загражданията поне 10-ина метра.
Обстановката вече е по-спокойна, разказа малко след това актьорът Ивайло Захариев, който също е бил сред протестиращите. Той обясни, че полицаите са арестували двама души, които отказали да покажат документите си за самоличност. Едното момче беше ритано в глезените. Жена каза, че е видяла как блъскали главата му в паветата. Момчето не искаше да се качи в патрулката. Другото момче успяхме да предотвратим да бъде задържано, каза Захариев. Той твърди, че полицаите нямали отличителни знаци.

Протестиращи направиха сутринта "Плажна революция" - импровизиран плаж с чадъри, надуваем басейн и се съблякоха по бански. Това е тематично свързано с гласуваното от парламент решение за лятната си ваканция. Мъж легна на земята с табела с надпис „Аз съм депутат, не ме е срам! ”. 
Плажуващите се пръскаха с вода и с водни пистолети, замерваха се с балони с вода, пусна се и хвърчило. Топка падна зад загражденията пред Народното събрание, но полицаите я върнаха на протестиращите. Донесена бе тенджера с варена царевица за закуска на Мая Манолова от БСП.
Утре сутринта се очакват участници, които да се превъплътят в ролите на спасители, продавачи на царевица и други обитатели на родните плажове, съобщи антиправителствената информационна служба.
Протестиращи от "На кафе" блокираха временно движението по бул. „Цар Освободител”. На пътното платно застанаха около 200 души.Хората освиркваха силно всеки, който премине през загражденията или излезе от там./СД

Последно променена в Сряда, 31 Юли 2013 15:12
Влезте, за да коментирате