Галъп: Само 3% българи участват в протестите

Четвъртък, 01 Август 2013 17:03 Публикувана в У нас Прочетена 948 пъти
Галъп: Само 3% българи участват в протестите Снимка: AFP

Само 3% декларират, че участват редовно в антиправителствените протести от 14 юни насам, но 57 % го следят, сочат данните от национално представителен експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл".Активните протестиращи са почти изцяло жители на София, отбелязват социолозите на Андрей Райчев. Сред анкетираните 10% ходят на протест понякога, а 87% изобщо не участват.Сред протестиращите доминират избирателите с дясно политическо самоопределение.а за тях водеща медия е интернет, съобщи bTV.

77% от участниците в проучването са на мнение, че протестиращите трябва да се съобразяват с непротестиращите и да не нарушават техни права, изтъква „Галъп”.
Всеки трети избирател (35%) смята, че протестите са по-скоро платени и обслужват конкретни политически партии и лидери, докато повечето - 39,% ги намират по-скоро за спонтанни. Нацията е разделена и по въпроса дали протестите са значими и големи или малки и незначими – 43% срещу 41%.
Две трети от българите определят действията и на протестиращите, и на полицията, че са в рамките на закона. 22% от анкетираните намират антиправителствените демонстрации за агресивни, близо 25% четвърт споделят подобна позиция за действията на полицията.
Блокадата на парламента на 23 юли обаче остро се осъжда от 65% от анкетираните граждани. По отношение на 40-я ден на протестите повечето участници в допитването (32%) симпатизират по-скоро на полицията, отколкото на протестиращите (26%).
Заради действията на органите на реда през онази нощ анкетата среща одобрението за вътрешния министър Цветлин Йовчев. Сред избирателите с мнение за дейността му все пак превес събират позитивните спрямо негативните оценки (28% на 24%). 

Последно променена в Четвъртък, 01 Август 2013 17:16
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате