Орешарски: Изпълняваме всичко, както ни беше възложено

Четвъртък, 01 Август 2013 17:57 Публикувана в У нас Прочетена 938 пъти

За последните два месеца правителството, въпреки уличния натиск, свърши доста дейности, които са отчетени надлежно, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на второто представяне на проекта на програмата на правителството за управление, съобщи Правителствената информационна служба. Въпреки усложнената социално-обществена и политическа атмосфера аз лично и кабинетът сме решени да изпълняваме програмните приоритети така, както ни бяха възложени в първия ден, когато кабинетът беше гласуван. Той добави: Не ни е нужна безрезервна подкрепа, по- скоро ни е нужно разбиране и време, за да може да реализираме добрите мерки, които сме набелязали. 

Пламен Орешарски изрази намерението си кабинета му периодично да се отчита какво е свършил: В началото на септември ще направим втория отчет, за да видим докъде сме стигнали и накъде ще продължим във връзка с изпълнението на програмата, подчерта Орешарски. По повод на отчета за първия месец управление той се оплака от пълно неразбиране: По стечение на обстоятелствата съм работил в повечето правителства в последните 20 години. Нямам спомен за първия месец да бъдат изпълнени толкова много мерки. Ще направим всичко възможно да задържим темпото, което беше заложено в самото начало, така че след още няколко месеца да можем действително да направим поне толкова голям отчет за изпълнението. Според него в проекта на управленската програма са отразени и мерки, които са били препоръчани от граждани, от браншови и съсловни организации и синдикати. Орешарски изтъкна и трите основни насоки на проекта - за бизнеса, за гражданите и за държавността. 
Първата част съдържа мерки за икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството. Втората част се отнася до заетостта, солидарността и социалната отговорност, а третата включва мерки за укрепване на държавността, посочи премиерът.
След срещата Орешарски отговори, както и вчера, на въпроса дали би участвал в среща извън Министерския съвет, след като протестиращите не са съгласни да дойдат при него и искат среща на неутрална територия: На неутрална територия се срещат ръководители на вражески държави, аз не мисля, че сме в тази ситуация. Каних ги вече веднъж и отказаха. Сега отново не искат. Може би някой не им позволява да дойдат. Предния път имах такива съмнения. \СД

Последно променена в Събота, 03 Август 2013 18:42
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате