Мишена на банда за мокри поръчки е бивш директор на „Информационно обслужване” в сделката с фонд "Доверие"

Криминалният бос Вальо Бореца обвинен като убиец на Джиджи и Кочо Михайлов, задържани са 15 души, извършвали побои, грабежи и убийства
Четвъртък, 01 Август 2013 18:11 Публикувана в У нас Прочетена 1363 пъти

Банда, занимаваща се с изпълнение на мокри поръчки, побои, автокражби и грабежи, е планирала нападение и грабеж срещу двама души, свързани със сделката за продажбата на пенсионния фонд "Доверие".

Това обявиха в четвъртък от прокуратурата и МВР, представяйки резултатите от мащабната операция на полицията и Върховната касационна прокуратура (ВКП), проведена преди ден.

Задържани и обвинени са общо 15 души, като за лидери на престъпната група разследващите посочват небезизвестния криминален авторитет Валентин Янев–Бореца и кикбоксьора Мартин Антов.

"За технологията на групата за решаване на спорове чрез силови действия, ще ви дам следния пример - пресякохме подготовка за извършване на нанасяне на телесна повреда, придружена с грабеж на лек автомобил и финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с така наречената сделка за закупуване на пенсионен фонд "Доверие". Става дума за бивш директор на "Информационно обслужване" АД и за физическо лице, което има участие, като юридическо лице, свързано със съответната сделка", обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Нито той, нито зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обаче не пожелаха да съобщят имената на "мишените", тъй като те били свидетели, както и да пояснят какво точно е участието им по недовършената сделка за "Доверие". Добавиха единствено, че целта на нападателите била да "строшат краката на двамата".

Ето няколко от бившите директори на „Информационно” обслужване: проф. Михаил Константинов, Ивайло Филипов, Валери Борисов, Чавдар Тодоров, Добрин Пинджуров и Азер Мериков.

За момента сделката по продажбата на пенсионния фонд остава недовършена, тъй като кандидат-купувачът се оказа офшорка с неясен капитал и това предизвика негативни реакции, включително и от парламента.

"Пресякохме извършването на тези тежки криминални престъпления. Самото им реализиране можеше да предизвика необратим ефект върху живота и здравето на съответните лица. Анализът показва, че от извършването на грабежи от групата има и смъртни случаи. Поради тази причина съвместните екипи от прокурор и оперативни работници от Криминалния отдел на Главна дирекция "Национална полиция" пресякоха тези деяния и едното лице беше задържано. Операцията беше проведена в сряда сутринта", добави Лазаров.

По неофициална информация акцията по задържането на 15-имата заподозрени е била планирана за четвъртък, но реализацията е изтеглена с един ден по-рано заради подслушан телефонен разговор, от който станало ясно, че Мартин Антов имал намерение да си смени квартирата.

Другият ръководител на бандата – Вальо Бореца, е обвинен като физически извършител на убийството на известния обирджия от столичния кв. "Люлин" Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян в колата си на 22 януари 2009 г. Янев е подведен под отговорност и за покушението над Кочо Михайлов, извършено през април същата година.

По думите на наблюдаващия прокурор Емил Галипонов събраните до момента доказателства сочели, че поръчителят на двете убийства е един и същ. Засега обаче той не е задържан и затова самоличността му не се съобщава.

Кикбоксьорът Мартин Антов е обвинен и за притежание на два автомата "Калашников". Сред доказателствата, иззети от домовете на заподозрените, са незаконна ловна пушка, боеприпаси, синя лампа, бухалки, маски и други.

Главният секретар на МВР не пожела да отговори на въпрос откога в министерството е имало оперативни данни за извършителите на изредените престъпления при положение, че някои от тях датират отпреди 5 години.

С уточнението, че "няма да давам оценки на служители от МВР" Лазаров все пак добави лаконично, че "когато им се даде възможност и оперативна свобода, служителите на МВР работят добре".

По този начин той индиректно влезе в тона на предишното ръководство на силовото ведомство в лицето на предшественика си Калин Георгиев и ексминистъра Цветан Цветанов, които в продължение на три години и половина непрекъснато обясняваха, че от ГЕРБ за пръв път са дали "оперативна свобода" на службите, за да се борят с организираната престъпност.

Влезте, за да коментирате