Амнести интернешънъл настоява за разследване на полицейското насилие над протестиращите

Петък, 02 Август 2013 08:39 Публикувана в У нас Прочетена 940 пъти

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл” е изпратила писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за подробно и задълбочено разследване на твърденията за употребата на прекомерна сила от полицията срещу протестиращи в София. В писмото организацията изразява тревогата си за случилото се около българския парламент на 23 юли. "Амнести интернешънъл" настоява българските власти да проведат изчерпателно, независимо, подробно и ефективно разследване на всички подобни твърдения и да изправят пред правосъдието всеки, отговорен за нарушаване на човешки права", се казва в съобщението.

Организацията цитира какво са описали медии и Българският хелзинкски комитет за "безразборно биене от полицаи на протестиращи, без да бъдат провокирани или нападани или без предварително предупреждение да се разчисти пространство за преминаване на автобус с депутати".
От "Амнести интернешънъл" цитират съобщения на "Репортери без граници" за петима ранени журналисти сред общо 17 пострадали и потърсили помощ в болниците и още десетки удряни и блъскани от полицията.
Организацията приветства съобщенията за започнало разследване и припомня, че съгласно международните закони за човешките права употребата на сила от полицията трябва да бъде пропорционална, съгласно закона и наложителна, че охраната на демонстрации трябва да бъде сдържана.\СД

Последно променена в Събота, 03 Август 2013 18:41
Влезте, за да коментирате