Драгомир Стойнев: Мина Ораново е работила незаконно

Петък, 02 Август 2013 12:14 Публикувана в У нас Прочетена 951 пъти

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев даде подробен отчет пред парламента за инцидента в рудник Ораново, след като минута мълчание депутатите почетоха паметта на загиналите миньори. Двама от тях бяха намерени още в първия ден на инцидента – 16 юли, а телата на другите двама бяха открити днес след 9 часа. Министърът заяви, че е започнало досъдебно производство и разследване на всички трудови злополуки, както и начина на раздържавяването на рудника. Уволнен е директора на „Концесии и подземни богатства. Миина Ораново е работила незаконно, а администрацията си е затваряла очите.

Разследването му показва, че години наред мината е работила без програма, с която да получи разрешение от министерството, за да функционира. Галерията, в която загинаха миньорите, е трябвало да бъде разработена едва от 1 август, т.е. вчера. Собственикът дължи близо 120 000 лв. на държавата за неплатени такси.

Министърът е разпоредил пълна ревизия на всички концесионни договори. Зная, че мината изхранва 200 семейства. Но живеем в 21-ви век в Европейския съюз и въпросът не може да бъде „хляб или смърт”, заяви министърът.\СД

Последно променена в Събота, 03 Август 2013 18:39
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате