БСП, ДПС и Атака прегласуваха Закона за СРС след ветото на президента

Петък, 02 Август 2013 13:37 Публикувана в У нас Прочетена 1066 пъти

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). За законопроекта гласуваха 125 народни представители от групите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а против бяха 69 депутати от ГЕРБ. Промените бяха приети след прегласуване, след като при първия вот един глас не достигна за преодоляване на президентското вето. „Гласът „за” е за преодоляване на ветото или за трето прегасуване на законопроекта. Гласът „против” е срещу гласуването на приетия закон”, обясни процедурата председателят на парламента Михаил Миков. 

Законът на СРС беше приет от Народното събрание на 11 юли 2013 г. и върнат за ново обсъждане с указ на президента Росен Плевнелиев. Според държавния глава част от промените застрашават независимостта на съдебната система. Според закона новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС може да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС. Мнението на президента е, че така има място за намеса в работата на разследващите органи и на съда, а независимостта на съдебната система се гарантира от Конституцията. Президентът определи като недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол от народните представители върху актовете на съда и позицията на магистрати и разследващи органи.
По време на дебатите от БСП посочиха, че така се завишава контролът върху използването на СРС-та, докато очаквано от ГЕРБ разкритикуваха промените. „Няма ни най-малък опит за намеса в дейността на съдебната власт. Юридическият екип на президента е решил, че е на по-високо ниво от юридическия екип на Висшия съдебен съвет и Върховния касационен съд”, подчерта зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Според Манолова ветото на президента било "пълно с абсурди". 
„С действията си държавният глава е на път да изхаби това ценно правомощие на институцията, заяви при дебатите Атанас Мерджанов от Коалиция за България. Независимостта произтича от способността на съдебната система да взема решенията си самостоятелно”.\СД

Последно променена в Събота, 03 Август 2013 18:38
Влезте, за да коментирате