Национален траур на 5 август за загиналите миньори

Събота, 03 Август 2013 06:26 Публикувана в У нас Прочетена 861 пъти
Национален траур на 5 август за загиналите миньори Снимка Е 79

Правителството обяви 5 август 2013 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина Ораново, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В понеделник националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Министерският съвет и пpезидентът Pосен Плевнелиев изразиха дълбоката си съпричастност с мъката на семействата и близките на загиналите миньори.

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователни телеграми до семействата на загиналите в мина Ораново Иван Лазаров и Николай Михайлов.. Добре разбирам, че винаги ще усещате в душите си празнината, която тяхната смърт оставя, и ще таите гняв срещу несправедливостта на случилото се. Дълбоко съм съпричастен към мъката ви и ви уверявам, че ще получите нашата подкрепа в тези трудни за вас дни. Надявам се хубавите спомени за тези истински и достойни хора да ви дадат сили да продължите напред. Поклон пред паметта им!, се казва в телеграмата.

На 16 юли при инцидент в рудника Ораново бяха затрупани четирима миньори.Още същия ден бяха намерени телата на Асен Стойнев и Христо Младенов, а съдбата на другите двама - Николай Михайлов и Иван Лазаров остана неясна.

На 16 юли около 9.45 ч. в 64-та под-етажна събирателна галерия в рудник Ораново изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-и метър. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Управителят на рудника Валери Манов заяви, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент. Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител - да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". Пред парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че според концесионния договор ръководството на рудника е имало право да започне разработването на галерията, в която загинаха четирима, едва на 1 август.

За 6 години в рудник Ораново загубиха живота си осем миньори, трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето. \СД

Последно променена в Събота, 03 Август 2013 18:36
Влезте, за да коментирате