Печат на тази страница

Мултиплексите блокирани заради липса на декодери и монопол на бизнесмена Цветан Василев

Събота, 03 Август 2013 16:14 Публикувана в У нас Прочетена 1370 пъти
Оценете
(3 гласа)

Цифровизацията на ефира се отлага, за да не останат социално слабите без телевизия. Въпреки масираните тв реклами отпреди началото на годината, които гласят "Бъдещето е ясно", аналоговият сигнал няма да бъде изключен в цялата страна на 1 септември, както уверяват различните клипове. Причината е в това, че за половин България не са избрани доставчиците за декодери на социално слабите.

Окончателното решение все още не е взето, но се очаква това да се случи през седмицата. Най-оптимистичният вариант, предложен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предвижда сигналът да се спре окончателно на 1 декември. Заради риск да има неразбрали е предложен и вариант за поетапно изключване на аналоговия сигнала до 1 март догодина."Няма да оставим хората без телевизия. Предстои органът по цифровизация да вземе решение този месец", казва зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, който отговаря за цифровизацията, пред Mediapool.
Освен забавените търгове за декодери за социално слабите трябва да се отложи окончателното спиране на цифровия сигнал заради делото на Европейската комисия срещу България, която е ограничила конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър – т.нар. мултиплекси.
На практика у нас разпространението на цифровия сигнал се държи от фирми, свързани с банкера Цветан Василев, които спечелиха конкурсите по времето на управлението на тройната коалиция, а после правителството на ГЕРБ не направи нищо, за да разбие монопола.
В началото на годината служебното правителство даде седмия мултиплекс на "Булсатком", но наказателната процедура срещу България все още не е прекратена. Новият министър на транспорта Данаил Папазов неотдавна заяви, че по проблема с мултиплексите е създадена работна група и се търси решение, но такова все още не е обявено публично. Затова тази седмица се предвиждаше точно по този въпрос изслушване в парламентарната комисия по транспорт, но заседанието пропадна, за да бъде приета по спешност актуализацията на бюджета.
Папазов се дискредитира пред Брюксел, след като обяви, че заместникът му Петър Киров, който отговаря за оперативната програма "Транспорт" е бил препоръчан от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Еврокомисарят категорично отрече и поиска извинение от Папазов, който направи такова.Все още не е ясно дали Еврокомисията ще внесе делото за мултиплексите за разглеждане в европейския съд през есента.По неофициална информация в Брюксел са обърнали внимание и на факта, че по-голямата част от парите за рекламната кампания на цифровизацията отиват при определени частни медии, което се смята за скрита форма на подпомагане. Правителството на ГЕРБ за реклама наляха 17.5 млн. лв.\СД

Последно променена в Събота, 03 Август 2013 18:31
Влезте, за да коментирате