Закриват НЦИОМ

Има достатъчно частни социологически агенции, аргументира се шефът на НС Михаил Миков
Неделя, 04 Август 2013 14:50 Публикувана в У нас Прочетена 679 пъти

Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) ще бъде закрит. Това обявява пред "Труд" председателят на Народното събрание Михаил Миков. Миков изразява мнение, че "НЦИОМ няма място в парламента”.

"Сега, когато има достатъчно социологически агенции, не е необходимо да има официозна такава", казва председателят на парламента.

Изследване в средата на юли, което може да се окаже последно за НЦИОМ, показа, че доста над половината от пълнолетните българи – 58 на сто - подкрепят протестите срещу кабинета “Орешарски”. Изследването даде и преднина на ГЕРБ пред БСП в електоралните предпочитания.

Две от частните агенции съобщиха различни данни от изследванията си, като БСП бе на първа позиция или в най-лошия случай с изравнени резултати спрямо ГЕРБ.

Според Михаил Миков в Народното събрание трябва да има не социологически център, а звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство и "да светва червената лампа", когато един закон не дава очакваните последици.

НЦИОМ е „връстник на демократичните промени” в България. Той бе създаден на 15 декември 1989 година с решение на действащото по онова време „живковско” Народното събрание.

Михаил Миков се изказва и за възстановяване на Съвета по законодателството към парламента, закрит по време на управлението на ГЕРБ. Той смята и че трябва отново да заработи стажантската програма към Народното събрание, която бе създадена преди 15 години.

“Тази програма може да даде много добра експертиза за това какви са законодателните отговори на аналогични предизвикателства в други европейски страни”, е мнението на председателя на Народното събрание.

Според Миков е необходимо и да се усили и капацитетът в областта на европейското право.

Влезте, за да коментирате