Казусът с концесията на „Софийска вода” се заплита

Концесионерът може да прибере до 1 млрд. лева и след задължителна нова процедура отново да спечели
Понеделник, 05 Август 2013 08:37 Публикувана в У нас Прочетена 962 пъти

Административният съд на София отмени решение на Столичния общински съвет (СОС) за отказ да се проведе референдум за концесията на „Софийска вода”. Гражданите на столицата извоюваха своя първи местен референдум, обявиха от Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) на пресконференция, предаде БГНЕС.

Председателят на СОС Елен Герджиков обаче охлади ентусиазма на искащите референдума. С или без допитване, ако тази концесия бъде прекратена, всеки арбитражен съд ще счете това за едностранно прекратяване от страна на общината. Има реална опасност Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 милиард лева. „Искането за едностранно прекратяването е изгодно за концесионера, защото той не само ще прибере огромна сума, но и може отново да спечели концесията при обявяване на нова процедура, която е задължителна”, каза той.

Невъзможно е общината да стане оператор на водния цикъл в София, защото законът не го позволява. Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер, може да е същият. Тогава може хем да са прибрали огромна неустойка, хем да си останат концесионер, и то най-вероятно с по-лоши условия, защото срокът на концесията ще бъде по-кратък, заяви председателят на СОС.

„При по-кратък срок инвеститорът ще предложи по-лоши условия - по-висока цена на водата и по-ниски инвестиции в мрежата. Защо да правим това, кого обслужваме, чии интереси”, попита Елен Герджиков.

По думите му само човек, който не е прочел докрай решението на съда, може да твърди, че решението на съда за преразглеждане на решението на СОС за неприемане на мотивите за референдум означава задължително провеждане на референдум. „Там категорично е казано, че решението се връща за ново разглеждане с мотиви. Мотивите са, че когато е взето решението, е имало административни и процесуални пропуски и най-вече, че не е имало достатъчни мотиви за взимането на това решение. Припомням, че внасянето на мотиви е работа на вносителя, тоест с абсолютно основание съдът казва, че няма финансово-икономическа обосновка.

Вносители на предложението за референдум за отменяне на концесията са 16 общински съветници - 15 от БСП и 1 от ВМРО.

„Питам защо няма финансово-икономическа обосновка, защо вносителят, когато е вкарвал предложение за провеждане на референдум, не е казвал какви ще са последствията – и юридически, и финансово-икономически”, допълни Герджиков.

Влезте, за да коментирате