Миков ще сезира прокуратурата за НЦИОМ

Вторник, 06 Август 2013 15:51 Публикувана в У нас Прочетена 760 пъти
Лидия Йорданова бе директор на НЦИОМ в продължение на много години Лидия Йорданова бе директор на НЦИОМ в продължение на много години

Председателят на парламента Михаил Миков ще сезира прокуратурата за работата на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Два дена преди това Миков обяви закриването на държавната агенция, но мотивите му бяха, че имало достатъчно частни.

Поводът НЦИОМ да станат клиенти на прокуратурата е одитен доклад за работата на центъра от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г., съобщава "Стандарт". В него са засечени „странни” възнаграждения на служителите. И са изплащани хонорари без договор. Бюджетът на НЦИОМ за тази година е около 500 000 лв., а миналата е бил малко над 380 000 лв.

Щатното разписание на центъра е от 12 социолози, 1 технически сътрудник и 1 счетоводител. НЦИОМ може да сключва договори за различни типове проучвания на общественото мнение с различни организации.

От администрацията на парламента неофициално коментирали, че след като прочел констатациите на одита, Михаил Миков светкавично извикал в кабинета си шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова - бесен заради роднински назначения и раздавани бонуси.

Пак кулоарно се говори, че шефът на парламента бил склонен да освободи директорката по взаимно съгласие. А НЦИОМ, който е създаден ма 15 декември 1989 г., да бъде закрит.

Влезте, за да коментирате