Дядо Николай с нов часовник, напада остро политиците

Сряда, 07 Август 2013 09:23 Публикувана в У нас Прочетена 821 пъти

"Когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат?  Възлюбеният Бог не даде властта никому, на никой от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават". Това каза пловдивският митрополит Николай по време на проповедта си след Архиерейска литургия в пловдивския православен храм „Свето Преображение Господне”. Миряните забелязали, че владиката е надянал нов луксозен часовник, пише "Под тепетата".

"Живеем във времена на лукави, на изпитания, времена на разделение на нашето общество, на агресия, на безвластие, времена на липса на държавност. Времена на протести, на несъгласие, на липса на справедливост, времена на липса на мир в душите, в семействата, на обществото, в което живеем и се трудим”, каза пловдивският владика. 
Той отправи остри упреци към политиците и управниците, които са забравили, че трябва да бъдат солидарни със своя народ. Когато изпращат близките си да се лекуват в чужбина в модерни болници, мислят ли за онези милиони българи, които нямат възможност да се лекуват в чужбина и остават тук. Когато изпращат децата си да учат в чужбина, мислят ли за тези деца на българския народ, които остават в страната ни, попита риторично митрополит Николай. 
По думите на владиката тези същите управници, когато вдигат ръка да гласуват закони уж за доброто на своя народ, са забравили да се вслушат в най-важния закон - Божия. Забравили са да се вслушат в гласа на съвестта си, ако имат такава. Не са позволили българските деца да получат най-важното - хляба на живота, а то е Словото Божие. Тези управници са злоупотребили със своя народ и са правели всичко възможно днес този български народ да не знае десетте божи заповеди, посочи митрополитът. Да не знае, че е грях да се краде, да се лъже, да се убива и прелюбодейства. И сега ме питат журналистите, когато народът протестира, какво ще каже църквата. Църквата няма да измисли нови божи заповеди, ново евангелие. Те са си същите, Бог е същият и вчера и днес, обясни владиката. Библията е казала кое е добро и зло. И много пъти онова, което е грях в библията, в европейските и българските закони се нарича ценност. Църквата няма да каже нищо ново на българския народ въпреки тежките времена на протести. Ако придобиеш цял свят и погубиш душата си, каква полза, попита митрополитът. Според него, нашите управници като че ли искат да придобият целият свят, но да погубят не само своята, но и душите на своя народ. 

Последно променена в Сряда, 07 Август 2013 13:57
Влезте, за да коментирате