Комисията за финансов надзор потвърди: Прокопиев е източил 100 млн. лв. от фонд "Доверие"

Сряда, 07 Август 2013 10:39 Публикувана в У нас Прочетена 1782 пъти

Пенсионноосигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др.

Само неколкократната намеса на Комисията за финансов надзор засега успява да стопира пълното източване в "Доверие". Това показва разследване на БГНЕС. В официален отговор от Комисията за финансов надзор се потвърждават всички разкрития за ПОК "Доверие". В писмото на КФН се казва, че наложена принудителна административна мярка, с която се задължава "ПОК "Доверие" АД да не сключва в срок от 6 месеца от името и за сметка на управляваните от компанията УПФ "Доверие", ППФ "доверие" и ДПФ "Доверие" нови договори за обратно репо с акции на "Каолин" АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори".
Със заповед от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОД "Алианц България" АД е наложена принудителна административна мярка със задължително предписание "ПОД "Алианц България" АД да не сключва, от името и за сметка на управляваните от дружеството ЗУПФ "Алианц България", ЗППФ "Алианц България" и ДПФ "Алианц България" нови договори за обратни репо сделки с акции на "Каолин" АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договри през периода от датата на получаване на заповедта до 31.10.2013г."
Освен това ПОК "Доверие" АД е задължена да продаде притежаваните от УПФ "Доверие", ППФ "Доверие" и ДПФ "Доверие" обезпечени корпоративни облигации с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.
В разследването става ясно, че офшорки от кръга на Плевнелиев изплуват от скандала с "Доверие". Регистрирано в Кипър дружество оплита интересите на президента и Иво Прокопиев в пенсионния бизнес. В последните 3 години задлъжнелият Прокопиев е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигурените във водещите български пенсионни компании. Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др.
В основата на схемата обаче стоят компании, регистрирани под юрисдикцията на специалната зона на Кипър, зад които се прокрадва сянката на Росен Плевнелиев в партньорството на Прокопиев. Затова и едва ли е случайна настойчивата позиция на държавния глава, който открито се противопостави на договорената продажба на мажоритарния пакет в "Доверие".
Разследването показа и още, че в акционерната книга на ПОК "Доверие" сред собствениците е и дружеството "Грийн Ейкърс". При това то е вторият по големина акционер след мажоритарния собственик TBHI (част от Vienna Insurance Group). Зад дружеството "Грийн Ейкърс" стои "АМ Рисърч", което пък е еднолична собственост на "Алфа финанс холдинг". Това означава, че "Доверие" на практика са финансирали щедро своя собственик. Всичките притежавани акциите в пенсионната компания пък са заложени от "Грийн Ейкърс" срещу кредит, показва справка в Регистъра на особените залози към Централния депозитар.
Но по-детайлен преглед на партидата на "Грийн Ейкърс" показва смущаваща свързаност с президента. По времето на учредяване на залога върху акциите едноличен собственик на "Грийн Ейкърс" е регистрираното в Кипър Hanford Consultancy (Overseas) limited. Дружеството лъсна и в друго скорошно разследване като една от компаниите, през които Иво Прокопиев отклонил близо 7 млн. при продажбата на акции от "Каолин" на германската Кварцверке. Fallner properties limited и Hanford Consultancy (Overseas) limited (чрез "Алфа венчърс") придобиват на 28 май от "Доверие" акции в "Каолин" на цена от 1.18 лв. за брой, които след това продават за 3.90 лв. за ценна книга.
Офшорката Hanford Consultancy (Overseas) limited се представлява от Меглена Тушева, която е в управлението и на други, свързани с Иво Прокопиев и с Росен Плевнелиев офшорни дружества. Така например от 13 март 2008 г. до 5 ноември 2010 г. Меглена Тушева е пълномощник на друга добре позната офшорка, която преплела интересите на Прокопиев и Плевнелиев в Stallberg investments limited. Дружеството също участва в сделката по отклоняването на милиони при продажбата на акциите в "Каолин" преди малко повече от месец. Но то е и деен участник в бизнеса на Росен Плевнелиев. Телевизионното разследване показа, че от 2005 г. бизнесменът Росен Плевнелиев е управител на дружеството "Бългериън Резиденшъл Парк", което строи "Резиденшъл парк София" – настоящия дом на президентското семейство. От 2008 г., когато започва активната търговия с жилищата, две кипърски компании Wyclef holding limited и заветната Stallberg investments limited заедно с фирмата "Плевнелиеви ООД" купуват по 33% от акциите на строителя, а Юлияна Плевнелиева сменя мъжа си като управител на компанията-строител. Офшорките и Плевнелиеви се изнасят от дружеството заедно, така както и влизат, в края на 2010 г. Тогава за първи път Плевнелиев настойчиво започва да се спряга за бъдеща номинация на ГЕРБ за президент и името му очевидно трябва да бъде изчистено от "офшорното" влияние.
Прокопиев и Плевнелиев продължават да държат здраво в ръце контрола над ключовото за бизнеса дружество "Грийн Ейкърс"(собственик на акции в ПОК "Доверие" и очевиден лост за финансиране през пенсионните фондове) дори и след смяната на собствеността в него. Нещо повече, връзките им се затвърждават, естествено отново чрез подставени лица. През 2010 г. кампанията по изчистване от офшорки (или поне замазване на следите) протича и в "Грийн Ейкърс". То става еднолична собственост на "АМ рисърч", като изкупува предприятието от Hanford Consultancy (Overseas) limited. По това време "АМ рисърч" е вече директна собственост на "Алфа финанс холдинг". Но две години по-рано то е друга платформа за общ бизнес на Прокопиев и Плевнелиев. Собственици на дружеството по това време са БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА със 72% и добре позната Hanford Consultancy (Overseas) limited - Кипър с 28%. БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА се представлява от Христо Москов, който има редица съвместни дружества с Росен и Юлияна Плевнелиеви, и участва в управлението на свързани с тях фирми. Москов например учредява фирмата "Аклади имобилиен" ЕООД като своя еднолична собственост, но през октомври 2007 г. дружеството се преобразува в ООД и в него съдружници с по 50% стават "Брейкаут" ЕООД (на Христо Москов) и "Плевнелиеви" ООД (представлявано от управителя Росен Плевнелиев). През декември 2006 г. пък "СИ Ю Пропърти" ЕООД е учредено от Христо Москов и Юлияна Плевнелиева като съдружници с управител Христо Москов.
Историческото преплитане на бизнес интересите на Прокопиев и Плевнелиев само показва, че в принципната позиция на държавния глава да не се позволява смяната на собствеността в "Доверие" може би стоят доста по-безпринципни съображения.
На 20 юли той се появи във Военната академия "Г. С. Раковски" и без никаква връзка със събитието заговори за офшорката, която "е на път да сложи ръка върху парите на българските пенсионери." Ставаше дума именно за ПОК "Доверие", където са осигурявани над 1.2 млн. души.
В това няма нещо лошо, дори е похвално президентът да заеме принципна позиция. В изказванията му от последните дни пролича добро познаване на офшорната тематика, макар той да отрича връзки с подобни компании. Фактите обаче показват съвсем друго. А очевидно зад "принципната му позиция" има доста безпринципни опасения и намерения, пише БГНЕС.\СД

Последно променена в Сряда, 07 Август 2013 10:49

1 коментар

  • Връзка на коментара Христо Сряда, 07 Август 2013 13:17 публикуван от Христо

    Стефан Мавродиев като шеф на КФН не се различава особено много от Филип Златанов като шеф на КПУКИ. Да не забравяме, че Мавродиев на два пъти отказа на прокуратурата да бъде разпитан по делото срещу Брендо и това не е случайно - сега дойде ред да връща ресто за услугата.

Влезте, за да коментирате