Водна марка на СРС ще гарантира оригинал на МВР

Всеки опит да се манипулира записът ще води до неговото унищожаване
Сряда, 07 Август 2013 11:57 Публикувана в У нас Прочетена 1203 пъти
Новият шеф на СДОТО Цветан Китов (крайният вляво) Новият шеф на СДОТО Цветан Китов (крайният вляво) Снимка: Борислав Николов

МВР ще слага специална водна марка на всички аудио- и видеофайлове, изработени със специални разузнавателни средства (СРС). Това е eдна от мерките, с която вътрешното министерство ще се опита да гарантира законността при прилагането им, съобщи новият шеф на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) Цветан Китов вчера. По думите му този тип защита е широко разпространена в музикалната и киноиндустрията, а МВР е решило да го използва за собствените си файлове. Водна марка се нарича процесът на вграждане на информация в сигнал.

"По принцип водното маркиране е разработено, за да се гарантират авторските права на песни и филми. И всъщност всички съвременни песни и филми имат такава водна марка, в която са описани автори и изпълнители, продуценти, режисьори и въобще всякаква информация относно авторските права. Имаме намерение да развиваме тази технология и да я приложим към аудио- и видеофайловете, резултат от прилагането на СРС", обясни Китов. Според плана на МВР новата мярка трябва да влезе в сила от декември 2014 г.

Пряката полза ще е, че винаги ще се знае дали даден файл е създаден от службите. Според Китов опитът за премахване на водната марка води до унищожаване или повреждане на файла, а данните от нея ще се показват дори когато се взема малък фрагмент от една-две секунди.

Поводът за мярката е констатацията на прокуратурата преди няколко месеца, че в СДОТО, която подслушва и проследява, почти е липсвал контрол върху използването на техниката, СРС-ата не са били регистрирани, нямало е и ред, по който ненужните да се унищожават. Това означава, че е имало възможност за злоупотреби. Признание за това са предлаганите мерки от МВР, както и повдигнатите обвинения за длъжностно престъпление на бившите й шефове и на вътрешния министър от правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Въпреки многобройните въпроси Китов не отговори категорично дали според него в СДОТО е липсвал какъвто и да е контрол, за да се налага той да въвежда подобни мерки. Той уклончиво коментира, че контрол е имало, но иска да го подобри. "Г-н Китов беше много мек, защото не иска да накърни репутацията на организацията, която представлява. Това, което е установено многократно, включително и от проверки на прокуратурата, е, че няма добър ред за контрол при прилагането и използването на СРС. И няма добър ред по отношение на контрола при използването на резултатите от СРС. Меко казано, мерките не са на достатъчно ниво", коментира обаче Йовчев и заяви, че системата има нужда от драстична промяна.

От думите на ръководството на МВР не стана ясно дали СДОТО, която трябва да излезе от МВР и да се превърне в отделна агенция, ще претърпи готвените промени и дали ръководството й ще остане в същия вид. Няма и никаква информация дали реформите ще засегнат ДАНС, която има същата дирекция в състава си, както и правото да подслушва.

Влезте, за да коментирате