Президентът наложи вето на актуализирания бюджет

Сряда, 07 Август 2013 14:13 Публикувана в У нас Прочетена 839 пъти

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализирания бюджет. Това заяви самият той на специална пресконференция. Още при дебатите около актуализацията президентът изрази резерви към някои от приетите поправки. Опасенията на държавния глава са най-вече заради намерението да се изтегли нов външен заем. Той заяви, че социалните плащания, за които управляващите претендират, представляват само 4% от заема.

Финансовият министър Петър Чобанов му опонира, че при евентуално вето кабинетът няма да може да прави социални плащания и да се издължи на бизнеса, за което в актуализацията са предвидени 140 млн. лв. Според Плевнелиев не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите да се оправдава поемането на нови 1 милиард лева задължения. 
Финансовото министерство излезе с официално становище, че актуализацията на бюджета е наложителна, че не нарушава Конституцията и ще е прецедент, ако бъде наложено вето с чисто политически мотиви. От ведомството предупредиха за няколко риска, ако това се случи. Финансистите заплашиха, че ще се забави изплащането на допълнителните пари за децата с увреждания и че ако не се вземе заем може да имаме проблем и с покриването на дългове в началото на 2014-та. /СД

Последно променена в Сряда, 07 Август 2013 14:19
Влезте, за да коментирате