Джераси потвърди: Аз съм автор на коментара за Ню Йорк таймс

Сряда, 07 Август 2013 16:00 Публикувана в У нас Прочетена 2278 пъти

"Истина е. Аз публикувах коментара за Ню Йорк таймс". Така Яков Джераси потвърди пред "Свободен народ он лайн" автентичността на статията, която взриви във Фейсбук групите на протестиращите, които не повярваха, че е написана от него. Някои от тях отчаяно призоваваха той да опровергае, че е автор на въпросния коментар  "Българите реагираха неправилно към Пеевски и партиите се възползваха", който публикувахме под заглавие "Яков Джераси: Протестираш взе 3000 лева и сега е на море". Други ни заподозряха, че просто генерираме трафик. Трети ни обвиниха дори в антисемитизъм. Не са прави.

В коментара си от 30 юли Джераси описва пред американската публика новия премиер Пламен Орешарски като човек с впечатляваща репутация във финансите и икономиката. Той оневинява и Делян Пеевски, член на ДПС, избран за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), което даде начало на масови протести. "Мигът на славата настъпи за Пеевски, когато Царят имаше трудности в назначаването на министрите в своя кабинет. Тогава Пеевски му помогна да състави правителство. В този смисъл бе и изборът на Пеевски за шеф на ДАНС. Неговото задължение бе да изчисти Агенцията от престъпни фактори - задължение, което никой не можеше или нямаше желание да изпълни. Пеевски не се страхуваше, нямаше задни мисли и беше готово да посрещне предизвикателството.За съжаление, тълпата реагира непочтително срещу Пеевски, най-вече заради това, че не притежава красиви качества и най-вероятно заради неговите отсъствия по време на заседанията на 41-вото , пише Джераси.Тези обстоятелства дадоха възможност на партиите, които бяха извън новосформираното 42-ро НС да започнат протести. Огромен брой демонстранти дойдоха от лагера на Бойко Борисов, които бяха разочаровани от изборните резултати. От самото начало бе ясно, че протестиращите нямат реални цели, единствено желание да падне правителството. Най-голямата тълпа само веднъж беше към 15 000 души, но през повечето пъти протестиращите бяха по-малко от 1000. За да запазят движещата сила и да привлекат повече участници, някои организатори предлагаха по 25 лв., ако се показват в 8 сутринта пред парламента за т.нар. сутрешно кафе (където имаше предимно домати и яйца) и 45 лв. или над 60 лв. за късните демонстрации. Знам за случай, в който човек успял да изкара 3000 лв. и сега почива по Черноморието със семейството си".

Цялата статия можете да прочетете тук:

http://svobodennarod.com/views/1608-yakov-dzherasi-protestirasht-vze-3000-leva-i-sega-e-na-more.html
Очаквайте интервю на "Свободен народ он лайн" с Яков Джераси!!!

Последно променена в Неделя, 11 Август 2013 10:00
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

3 коментара

 • Връзка на коментара JAna DArts Сряда, 07 Август 2013 17:20 публикуван от JAna DArts

  Още един безплатно протестиращhttp://www.starazagorautre.bg/2013/08/07/180554-izgubenoto_pokolenie

  Изгубеното поколение
  http://www.starazagorautre.bg
  И защо днес протестирам

 • Връзка на коментара JAna DArts Сряда, 07 Август 2013 16:44 публикуван от JAna DArts

  Не мога да коментирам от името на този,който бил взел 3000лв.Аз мога да говория от мое име и заявявам,че ходя на протестите и сутрешните и вечерните абсолютно безплатно,защото живея в България и се вълнувам за неното,за нашето бъдеще.На г-н Джераси мога да кажа само,че преди да застане с името си да защити една "личност" като Пеевски първо да си подготви домошното и да изгледа простотията на своето протежеhttp://www.youtube.com/watch?v=BjqdkM3msIQ

 • Връзка на коментара Георги Сряда, 07 Август 2013 16:22 публикуван от Георги

  Сега някои ще трябва да гълтат жаби. То не става просто да си сложиш етикета "интелектуалец", трябва и да го отстояваш, дори когато си в малцинство. Особено, когато си в малцинство.

Влезте, за да коментирате