Граждански форум Промяна за президентското вето: Започваме протести, по-големи от февруарските

Сряда, 07 Август 2013 18:11 Публикувана в У нас Прочетена 2539 пъти

От Граждански форум „Промяна“ изразиха разочарование от частичното вето, което президентът Росен Плавнелиев наложи на Закона за държавния бюджет. Според тях проблеми ще възникнат в бюджета на общините, ДОО и бюджета на НЗОК, в т.ч. и на МЗ, което общо е над 80% от разходите по трансферите на държавния бюджет. Те алармират, че е застрашен  бюджетът на съдебната власт,  на БНТ и БНР, НС,  на държавните висши училища и БАН, което е над 9% от разходите по трансферите на държавния бюджет.

В опасност е Държавен фонд „Земеделие“ както и дейностите по опазване на околната среда е над  6% от разходите по трансферите на държавния бюджет. Резервът за непредвидени и неотложни разходи й се променя от 159 милиона на 335 милиона, което е увеличение с над 56%, припомнят от „Промяна“. В това число има предвидени над 246 милиона в повече за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, нещо от което страната се нуждае в момента на не работеща по структурни причини икономика. Този размер на увеличение даже ще бъде недостатъчен за бизнесът да получи всички дължими от държавата разплащания както, и да се преодолее междуфирмената задлъжнялост в икономиката.  Така държавата има опасност да не може да бъде коректен платец към бизнеса, тъй като бюджетираните средства за разплащане на просрочени задължения може да не достигнат. Вашето  вето ще  забави възможното връщане на просроченото ДДС и ще се натовари бюджета с излишни разходи за лихви, а малкия и среден бизнес няма да получи живителна глътка ликвидност, за да може да мисли за инвестиции и развитие, обръщат се към президента от „Промяна“. Ако нямате компетентни специалисти, то ние сме готови да предоставим експерти по бюджет и финанси за финансово икономическа обосновка защо е необходима актуализацията на Бюджет 2013г., предлагат те и предупреждават: В същото време ние ще проведем ефективни протестни действия със сила по-голяма от февруарските протести! Това сме го правили тогава и сме били в първите редици , когато е необходимо ще го направим пак и то още по-успешно! 
Още преди седмица от Граждански форум „Промяна“, чиито членове участваха през Февруарските протести от Варна до София и редица градове в страната, предупредиха президента да не налага вето върху Закона за актуализацията на бюджета. На фона на конфигурацията на състава на Народното събрание, която обосноваваше създаването на недостатъчно стабилно правителство и продължаващите протести, всички сме заинтересовани институцията Президент да излъчва стабилност, като не допуска действия, които я поставят страна в който и да е вътрешен политически конфликт, пишат форумците. Престъпните кръгове на едрия капитал, чиято позиция е застрашена от активната гражданска позиция, не престават да дестабилизират ситуацията и няма да спрат да се възползват от връщането на Закона за актуализацията на бюджета, да разпалват институционалното противопоставяне. Връщането на Закона за актуализацията на бюджета ще постави Народното събрание в патова ситуация – прегласуване на същия закон с участие на три парламентарни групи, което или злепоставя страната в Европейските институции, или задълбочава обезверяването на народа в парламентарните политически сили. 
Връщането на Закона за актуализацията на бюджета и непрегласуването му от Народното събрание ще лиши правителството от възможността да изпълни ангажиментите си, съобразно закона, смятат от форума. Това ще създаде прецедент, който поставя Конституцията в положение, че не е достатъчна гаранция за разделението на властта. Неактуализирането  на бюджета лишава бизнеса от правото му да получи дълго задържани от държавата негови вземания. Това ще добави към фалиралите през последните години фирми още десетки хиляди, които ще попълнят редовете на безработицата в страната. Неактуализирането на бюджета лишава широки социални слоеве от възможността да посрещнат несгодите на наближаващата зима.
Конституционно право на президента да връща който и да е закон за преразглеждане е възможност на управляващото мнозинство да коригира евентуално допуснати несъответствия или не докрай балансирани обществени интереси. А връщането на Закона за бюджета или актуализацията му е опит на Президента да накара мнозинството да се откаже от конституционното си право, да определя приети от правителството  политики. Вмешателството на една институция в компетенцията на друга ще засили беззаконието в страната. Неотговарянето на широко обществени очаквания да съживи икономиката и да прекъсне обедняването на населението ще влоши бизнес климата и сенчестия бизнес, подхранващ организираната престъпност и тероризма.
Те се обърнаха към президента с апел, в който се казва: Ние от самото начало на протестите се мобилизирахме да сме редом с народа ни в борбата му да погребе този модел на управление, който подменя парламентарния характер на Републиката с министър-председателска; превръща държавната администрация в слуга на властимащите, а тях – в заложник на олигархията и подземието. Ние, както издигнахме първата палатка в палатковия лагер, така бяхме първи в противопоставянето на опита да се оглави ДАНС от не по-малък олигарх от тези монополисти, срещу които излязохме на улицата през ранната пролет. Ние се дистанцирахме от непосредствената оставка на правителството, защото е поискано от представителите на същия едър капитал, между който са представителите на EVN – член на управителния съвет на работодателската организация, която наруши Конституцията с политическа декларация. Тези от нас, които участват в настоящите протести, целят натиск върху властимащи за окончателно погребване на нежелания управленски модел на държавата. Ние сме в готовност за ефективни протестни действия в цялата страна, със сила по-голяма от февруарските протести. Това сме го правили тогава и сме били в първите редици , когато е необходимо ще го направим пак и то още по-успешно. Ние не искаме да видим нашия Президент в редиците на същите тези, които обсебени от властта, жертват  България, за да са на върха на вълната.

Последно променена в Сряда, 07 Август 2013 18:29
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Гладиол Каракочев Четвъртък, 08 Август 2013 13:35 публикуван от Гладиол Каракочев

    Пак Янко Димов и сие чегобаристи ни плашат с комунистически метеж. Тези гадни, мърсни, долни, комунисти, единственот на което са способни е да докарват цели държави до бедност и дестабилизация. Партия която през цялата си история се е занимавала с износ на революция и престъпления е терористична организация!!!

Влезте, за да коментирате