Скандал на вечерята за Рамазан с Плевнелиев и турския вицепремиер

Четвъртък, 08 Август 2013 08:01 Публикувана в У нас Прочетена 1683 пъти
Турският вицепремиер Бекир Боздаг Турският вицепремиер Бекир Боздаг Снимка: Агенция Фокус

Български медии скандално не бяха допуснати на тържествената вечеря-ифтар по случай свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам, организирана в Пловдив с участието на Главно мюфтийство. На вечерята присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, както и повече от 600 представители на мюсюлманската общност в страната, съобщи Агенция "Фокус".

След като снощи в залата са били допуснати турски медии, българските им колеги са били буквално избутани и не са били допуснати до събитието, въпреки възраженията им, че то е на българска територия и е с участието на българския президент. На входа е било съобщено, че нареждането за недопускане на български журналисти е на главния мюфтия.Би Ти Ви съобщи, че от Главното мюфтийство не са успели да обяснят действията си, като главният секретар Ахмед Ахмед е коментирал само: "Не е религиозна дискриминация! Благодаря ви!".

Някои организатори са обяснявали, че по протокол президентът не бива да се снима по време на вечеря. В залата е бил забелязан Касим Дал и негови хора, както и някои от подсъдимите в процесасрещу имамите в Пазарджик, съобщи още „Фокус”.Малко по-рано, при влизането си в залата, президентът Плевнелиев каза, че е дошъл, за да уважи мюсюлманите по случай празника им, "да им пожелае здраве и благополучие, да похапнат заедно с уважение и любов към ближния и с най-топли чувства".

Плевнелиев отклони всякакви въпроси за реакциите, след като наложи частично вето на промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г.
Тържествената вечеря-ифтар се прави в последната за Рамазана вечер и започва по залез слънце. Турският вицепремиер Боздаг е на неофициално посещение у нас, за да финансира ремонта на джамии.\СД

Последно променена в Четвъртък, 08 Август 2013 08:19

3 коментара

  • Връзка на коментара Лили Фотева Петък, 09 Август 2013 00:23 публикуван от Лили Фотева

    Нечувана арогантност! Възмутена съм от дъното на душата си от това, което се случва в милата ни родина! И то с подкрепата на държавния ни глава! Това ли ще подкрепяме!?

  • Връзка на коментара гаф Петък, 09 Август 2013 00:08 публикуван от гаф

    това е гаф на президента-кой ще го отнесе сега????

  • Връзка на коментара Евелина Четвъртък, 08 Август 2013 11:04 публикуван от Евелина

    Е като не е религиозна дискриминация, дискриминациян на национален принцип ли е, какво е? Турски журналисти може, български не?!

Влезте, за да коментирате