Над 3.3 млн. лв. дарения е прибрало МВР

Повече от половината подаръци идват от фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), собственост на самото министерство
Петък, 09 Август 2013 10:25 Публикувана в У нас Прочетена 849 пъти

МВР до последно се е възползвало от порочната практика да получава дарения от държавни фирми и общини, става ясно от отчета за последните 6 месеца, който е публикуван на страницата му в интернет. Общата стойност на даренията е 3 334 115 лв. Миналия месец вътрешният министър Цветлин Йовчев забрани тази практика.

Повече от половината дарени вещи и пари по традиция идват по линия на фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), собственост на самото министерство. Дружеството е монополист в производството на регистрационни табели на автомобили и от години субсидира МВР въпреки огромния бюджет от над 1 млрд. лв. и допълнителните финансови инжекции, идващи по линия на бюджета.

Данните сочат, че само през последните два месеца фирмата БМВ е направила три големи дарения на министерството си. В края на април е дала 539 700 лв. за автомобили. Месец по-късно за същите покупки са дарени нови 554 180 лв. В същия ден фирмата е превела и още 286 292 лв., които пък са за мотоциклети. През март МВР получило и други 163 560 лв., пак за автомобили.

Това не са единствените дарения на БМВ. Фирмата щедро е давала за ремонти (150 153 лв., 69 924 лв.), компютри (14 973 лв.), система за видеонаблюдение (2815 лв.), обзавеждане и стопански инвентар (21 986 лв., 149 480 лв.), както и 87 669 лв. за "стационарна конфигурация за озвучаване и мултимедийно проектиране" на Главна дирекция "Национална полиция". БМВ е дарила и 136 хил. лв. на областната дирекция в Шумен. Не е ясно за какво точно са отишли парите. Отделно от това в същата дирекция са дадени и над 114 хил. лв., този път за ремонти.

Друг сериозен дарител на МВР е финансовото министерство. Според отчета то е дарило автомобили 6 пъти, като общата им стойност е 92 хил. лв. Други почти 15 хил. лв. са дадени под формата на компютри. Техника е дошла и по линия на меморандум с Кралство Нидерландия. Две дарения за над 20 хил. лв. има от посолството на Израел.

Областните дирекции на МВР и по-специално районните управления страдат от постоянна липса на гориво, дърва за огрев и смазочни материали. Това става ясно от отчета, където преобладават малки на стойност подаръци, дадени в голямата си част от малки общини, ВиК и горски дружества, които даряват предимно гориво.

АЕЦ "Козлодуй" пък е изградила отоплителна система в областната дирекция във Враца на цена почти 10 хил. лв. и е подарила лицеви маски на пожарникарите в Монтана и Враца.

Скандалът с даренията тръгна след разследване на "Сега" през 2011 г. Тогава стана ясно, че МВР е приемало подаръци от частни лица, сред които има дори разследвани и осъдени. Тогавашният министър Цветан Цветанов дълго време отказваше да прекрати порочната практика, но в крайна сметка бе принуден от обществения натиск.

Даренията в МВР влязоха дори в един от брюкселските доклади. Тогава беше направен и публичният регистър. В крайна сметка обаче Цветанов забрани само подаръците от частни лица и фирми, а остави възможността това да правят общини и държавни предприятия. Така фирмата БМВ се превърна в най-големия спонсор на министерството си.

Влезте, за да коментирате